Κατανομή ρόλων ή η σκληρή πραγματικότητα μιας κατακερματισμένης ΕΕ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης που είχε προτείνει ο Μακρόν μετά την εκλογή του το 2017 θα ήταν ύψους αρκετών εκατοντάδων δισ. µε στόχο έργα και δίκτυα υποδομής που θα αναθέρμαιναν την οικονομία και θα οδηγούσαν σε μια σταθερή ανάπτυξη.

Πριν από έναν χρόνο, στην συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν στο Μέζεμπεργκ, ο προϋπολογισμός ήταν η μόνη από τις προτάσεις Μακρόν που αποδέχθηκε το Βερολίνο, το οποίο δεν θέλησε καν να συζητήσει τη θέσπιση αξιώματος υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και Κοινοβουλίου του Ευρώ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ecofin, ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης απονευρώθηκε ακόμη περισσότερο, αν όχι πλήρως, από την αρχική πρόταση Μακρόν, που τον ήθελε εργαλείο πριμοδότησης της ανάπτυξης αλλά και ταυτόχρονης απάλυνσης των εσωτερικών εθνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Με πρωτοστατούντες τους Οκτώ του Βορρά (Νέα Χανσεατική Ένωση) υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης προβλέπεται να είναι ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ και στόχος του θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης, µε αλλά λόγια η στήριξη µιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας! Κατανομή ρόλων ή η σκληρή πραγματικότητα μιας κατακερματισμένης ΕΕ;

Σε πρώτη φάση, η Γερμανία ψαλιδίζει την πρόταση Μακρόν για συνολική μεταρρύθμιση της ΕΕ – Ευρωζώνης και αποδέχεται ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή της σύγκλισής της µε τη Γαλλία έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ύψους κάποιων δεκάδων και όχι πλέον εκατοντάδων δισ. Σε δεύτερη φάση, έρχονται οι Οκτώ του Βορρά (Ολλανδία, τρεις Βαλτικές, Ιρλανδία, Σουηδία,  ∆ανία και Φινλανδία) που υιοθετούν την πάγια γερμανική θέση η οποία απορρίπτει εντός της Ευρωζώνης κάθε μορφή αμοιβαιοποίησης του κινδύνου και μεταφοράς πόρων από τον Βορρά στον Νότο.

Αν στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 κυριαρχούσε η διαφήμιση «Οικόπεδα χωρίς λεφτά», η Γερμανία πρώτα και οι Οκτώ του Βορρά στη συνέχεια μπορούν να διεκδικήσουν την πατέντα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης χωρίς λεφτά, όπως εύστοχα σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung».

via:ethnos