epta-ofeli-apo-tin-epistrofi-tis-fysis-stin-poli 112095

Τα “πράσινα πρότζεκτ” αποκαθιστούν την υγεία των πολιτών και φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση. Συγκεκριμένα, 7 είναι τα βασικά οφέλη από την εφαρμογή τους στο αστικό περιβάλλον:

1. Φιλτράρισμα του αέρα: Διοξείδιο του αζώτου και άλλα πτητικά μολυσματικά σωματίδια, αφήνουν το ίχνος τους στην υγεία του ανθρώπου, και οι αλλαγές που προκύπτουν στη διαθεσιμότητα του αζώτου στην ατμόσφαιρα μπορούν να είναι ευεργετικές για κάποια παρασιτικά είδη φυτών.
Μέσα από μια σειρά μελετών, βρέθηκε ότι οι πράσινοι τοίχοι και στέγες θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έως 40%, σε σχέση με τα κτίρια φτιαγμένα από τούβλο ή τσιμέντο.

2. Φυσικά “κλιματιστικά”: Οι υψηλές θερμοκρασίες στις πόλεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας από τα κλιματιστικά. Τα δέντρα και γενικώς η βλάστηση δροσίζουν τον αέρα γύρω τους μέσω σκίασης και εξατμισοδιαπνοής, ενώ τρέφουν και στεγάζουν την άγρια ζωή.

3. Πράσινοι και υδάτινοι άξονες: Επιτρέπουν στην άγρια ζωή να διασκορπιστεί ανάμεσα σε μεγάλους βιότοπους και παρέχουν πιο ευχάριστο, φιλικό και υγιεινό περιβάλλον για τους πεζούς και τους ποδηλάτες των πόλεων.

4. Μείωση της εγκληματικότητας: Οι μεμονωμένες ατομικές πρωτοβουλίες είναι σημαντικές, αλλά καμιά φορά οι άνθρωποι χρειάζονται και μια χείρα βοήθειας από οργανώσεις και κρατικούς παράγοντες για να δραστηριοποιηθούν. Το παράδειγμα της πόλης Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί. Η Κηπουρική Ένωση της Πενσυλβάνια ξεκίνησε τη φύτευση δέντρων και γκαζόν σε αλάνες γύρω από τη Φιλαδέλφεια το 1999. Σε μια περίοδο δέκα ετών, επιθέσεις με όπλα και βανδαλισμοί στις περιοχές αυτές μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι πλέον γυμνάζονται περισσότερο.

5. Περιορισμός εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: Είναι γνωστό ότι τα δέντρα έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν και να απομονώνουν τον άνθρακα. Η συνολική ετήσια κατακράτηση του άνθρακα στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 25,6 εκατ. τόνους, αξίας 2 δισ. δολάριων σε εξοικονόμηση πόρων. Παρά το γεγονός ότι μόνο το 3,2% των δέντρων στις ΗΠΑ βρίσκονται στις πόλεις, προγράμματα όπως το “Million Trees NYC” σκοπεύουν να αυξήσουν την αστική αποθήκευση και δέσμευση του άνθρακα από τις φυτεύσεις.

6. Τροφή για όλους: Η αστική γεωργία συνεισφέρει στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης γης και εξασφαλίζει τροφή για τους ανθρώπους, ενώ “ανοίγει” και νέες θέσεις εργασίας.

7. Βιοποικιλότητα: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η παρουσία λιγότερο συνηθισμένων ειδών άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον κάνει καλό στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Via : www.econews.gr