Όλοι γνωρίζουν την εξουθένωση που προκαλεί η γρίπη. Και ειδικά την περίοδο της εποχιακής γρίπης είναι σημαντικό να εφαρμόζετε πρακτικές καλής υγιεινής και να γνωρίζετε ακριβώς τι ισχύει και τι όχι, αναφορικά με τη γρίπη.

Για την καταπολέμηση της εποχιακής γρίπης το Medical Daily παραθέτει κάποιους «μύθους» και ξεδιαλύνει τι πραγματικά ισχύει.

Μύθος 1: Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη γρίπη

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα για την αγωγή βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων. Η γρίπη είναι ένας ιός και δεν ανταποκρίνεται σε καμία αντιβιοτική θεραπεία. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση σε οποιοδήποτε είδος γρίπης. Αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς σε μια δευτερεύουσα βακτηριακή λοίμωξη, αν λαμβάνονται χωρίς λόγο. Ωστόσο, αν πράγματι υπάρχει δευτερεύουσα μόλυνση στους πνεύμονες (ένα πολύ σύνηθες σενάριο), τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Μύθος 2: Το εμβόλιο γρίπης σας κάνουν να κολλήσετε τη γρίπη

Τα ενέσιμα εμβόλια αναπτύσσονται από τον αδρανοποιημένο ιό της γρίπης, ο οποίος δεν είναι βιολογικά ικανός να προκαλέσει μόλυνση. Ορισμένα ενέσιμα εμβόλια δεν προέρχονται από τον ιό αλλά από ανασυνδυασμένες εκδόσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή παρενέργειες στο ίδιο το εμβόλιο.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, πόνους στο σώμα και χαμηό πυρετό για 1-2 ημέρες. Αυτές οι παρενέργειες παρατηρούνται και με άλλους τύπους εμβολίων. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη πίσω από τον μύθο αυτό και δυστυχώς διαδίδεται τα τελευταία χρόνια. Αφορμή είναι ότι οι παρενέργειες στο εμβόλιο για την εποχική γρίπη κάνουν κάποιους να πιστεύουν πως εκείνοι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο, αρρωσταίνουν και μεταδίδουν τον ιό της γρίπης.

Μύθος 3: Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να εμβολιαστούν

Οι έγκυες γυναίκες ανησυχούν ότι το εμβόλιο μπορεί να τους κολλήσει τη γρίπη ή τνα βλάψει το έμβρυο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το εμβόλιο της γρίπης μεταδίδει στην μητέρα τον ιό της γρίπης και βλάπτει με οποιοδήποτε τρόπο το έμβρυο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό της εγκύου γυναίκας ως μια επιπλέον προστασία για το μωρό μετά τη γέννησή του. Αυτό ισχύει επειδή το παιδί θα μεταφέρει τα μητρικά αντισώματα κατά της γρίπης για μέχρι και τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του.

Μύθος 4: Εάν κολλήσετε τη γρίπη, δεν χρειάζεται να κάνετε το εμβόλιο

Είναι γνωστό ότι χρειάζεστε ένα νέο εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο, επειδή τα στελέχη του ιού μεταλλάσσονται και άρα η προστασία που σας παρέχει το κάθε εμβόλιο εξασθενεί σταδιακά. Αν κολλήσατε ήδη τη γρίπη, τότε το εμβόλιο είναι περιττό και δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι αυτό που περάσατε ήταν όντως γρίπη και όχι κάποιο απλό κρυολόγημα ή κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, περισσότερα από ένα στελέχη του ιούς θα “κυκλοφορήσουν” στον γενικό πληθυσμό. Η μόλυνση από ένα στέλεχος της γρίπης δεν θα παρέχει στο άτομο προστασία έναντι των άλλων στελεχών. Ως εκ τούτου, οι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, ακόμη και σε εκείνους που κόλλησαν ήδη τη γρίπη.

Μύθος  5: Το κρύο προκαλεί τη γρίπη

Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εποχής της γρίπης και των ψυχρότερων μηνών, αλλά δεν υπάρχει συσχέτιση. Η εποχιακή γρίπη έχει να κάνει περισσότερο με τον κύκλο του ιού. Στην πραγματικότητα, η πτώση της βαρομετρικής πίεσης μπορεί να προκαλέσει πιθανότερη ιογενή μόλυνση, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί.

Η μετάδοση του ιού της γρίπης από άλλο άτομο είναι αυτό που προκαλεί τη γρίπη. Ο κρύος καιρός δεν συνδέεται άμεσα με τις λοιμώξεις της γρίπης. Ωστόσο, ο κρύος καιρός οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα να περνούν οι άνθρωποι περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι βρίσκονται σε κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους και άρα η μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο του ιού είναι ευκολότερη.

Μύθος 6: Ο ιός της γρίπης δεν είναι επικίνδυνος

Ο ιός της γρίπης είναι πολύ επικίνδυνος, προκαλώντας περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο από τον ιό του AIDS. Δεν πρόκειται απλά για κάποια πιο βαριά μορφή κρυολογήματος. Μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση και βήχα, πόνους στο σώμα και πυρετό. Μπορεί επίσης να καταστρέψει την επένδυση των πνευμόνων μόνιμα και να σας αφήσει με μια ισόβια αναπηρία.

Via : tvxs.gr