Με κόντρες, επεισόδια και απειλές για αποχώρηση ολοκληρώθηκε το χθεσινό… περιπετειώδες διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ για την έγκριση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της. Ψηφίστηκε κι αυτός οριακά (3-2 ψήφοι) και αφού προηγουμένως είχε αποσπαστεί η αναγνώριση προϋπηρεσίας των υπαλλήλων της ΕΡΤ με βάση το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, όπως είχε γίνει για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Θαλασσινός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, έθεσε εξαρχής θέμα διαχωρισμού της αναγνώρισης προϋπηρεσίας των εργαζομένων της ΕΡΤ με βάση το Π.Δ. Παυλόπουλου από τον υπόλοιπο ΓΚΠ της ΕΡΤ.

Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Αριστοτέλης Μεταξάς (μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, εκπρόσωπος των εργαζομένων). Αρνητικοί εξαρχής ήταν τόσο ο Βασίλης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, όσο και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ που ήταν παρών στη συνεδρίαση. Οι δύο επέμεναν ότι πρέπει να ψηφιστεί συνολικά ο ΓΚΠ της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Θαλασσινός και Μεταξάς έκαναν λόγο, ούτε λίγο ούτε πολύ, για… εκβιασμό στον οποίο δεν πρόκειται να υποκύψουν και απείλησαν με αποχώρηση. Κι αυτό, γιατί μία δίκαιη πρόβλεψη έμπαινε μαζί με άλλες που κατά την άποψή τους ήταν ακόμη και αντίθετες με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η κατάσταση αρχικά φάνηκε να ξεφεύγει, με τον Β. Κωστόπουλο να προτείνει ένα μικρό διάλειμμα. Αυτό και έγινε και όταν επέστρεψαν στην αίθουσα Κωστόπουλος και Καλφαγιάνης δέχτηκαν την πρόταση Θαλασσινού-Μεταξά, το θέμα της προϋπηρεσίας διαχωρίστηκε από τον ΓΚΠ και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Αμέσως μετά η Ενωση Εργαζομένων ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Επιτέλους ένα δίκαιο αίτημα χρόνων έγινε πράξη, με μεγάλη καθυστέρηση. Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εργαζομένων που μονιμοποιήθηκαν το 2006 με το προεδρικό διάταγμα. Μαθαίνουμε ότι μετά από την ηχηρή παρέμβαση του υπουργού Νίκου Παππά δεν πέρασε η μεθόδευση της Διοίκησης και της ΠΟΣΠΕΡΤ να περάσουν μαζί η προϋπηρεσία και οι απαλλαγές των εκλεκτών της ΠΟΣΠΕΡΤ».

Φαρσοκωμωδία

Τα όσα επακολούθησαν στο Δ.Σ. της ΕΡΤ πάντως μοιάζουν με φαρσοκωμωδία και θα ήταν για πολλά γέλια αν δεν έθεταν σε αμφισβήτηση (αν όχι και σε κίνδυνο) τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Από την αρχή Θαλασσινός και Μεταξάς ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν προβλέψεις για καθιέρωση επιπλέον αργιών και ημιαργιών και κυρίως για πλήρη απαλλαγή από την εργασία πέντε μελών του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ η νομοθεσία κάνει λόγο μόνο για ένα (!), άλλων τριών αποσπασμένων από την ΕΡΤ, επιπλέον τρεις έως πέντε ημέρες άδειας ανά μήνα σε προέδρους, αντιπροέδρους και γραμματείς, μόνο σωματείων που είναι μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ και πάει λέγοντας…

Ο νέος ΓΚΠ της ΕΡΤ ψηφίστηκε και πάλι οριακά (3-2 ψήφοι), ενώ οι δύο μειοψηφήσαντες ζήτησαν την άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΕΡΤ αν αυτά μπορεί να ισχύσουν χωρίς να περάσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νομική εκπρόσωπος σημείωσε ότι θεωρεί απαραίτητο για να ισχύσουν αυτές οι διατάξεις να έχουν την έγκριση του ΓΛΚ, τοποθέτηση εξαιτίας της οποίας φαίνεται να δέχτηκε λεκτική επίθεση από τον Π. Καλφαγιάννη με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, ο οποίος είπε ότι θα ζητηθεί και η έγκριση από το ΓΛΚ. Επ’ αυτού όμως δημιουργήθηκε διένεξη μεταξύ Κωστόπουλου και Καλφαγιάννη, με τον πρώτο να αφήνει τελικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα!

Μετά την οριακή έγκριση, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ που ψήφισε υπέρ του νέου ΓΚΠ φαίνεται να έθεσε εκ νέου το θέμα αν ορισμένες διατάξεις θα ξεσηκώσουν αντιδράσεις εναντίον τους, ενώ άλλο ζήτησε να αποσυρθούν αργίες και ημιαργίες (θρησκευτικού περιεχομένου), κάτι που τελικά δεν αποκλείεται να γίνει.

Στελέχη και μερίδα εργαζομένων της ΕΡΤ επιμένουν ότι πρόκειται για… προκλητικές προβλέψεις που οδηγούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση… στο χειρότερο παρελθόν της και αντί να δίνουν λύσεις θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς υπάρχουν και φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν και πάλι «ημετέρους». Τώρα πλέον αναμένεται να δούμε πώς θα διατυπωθεί η τελική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις…

Via : www.efsyn.gr