Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ενώ προσέρχεται στο συνέδριο των Εργατικών

Ηταν ένα συνέδριο διαφορετικό απ’ τα άλλα. Είτε συμφωνείς είτε όχι με τις απόψεις του Κόρμπιν, σίγουρα δεν έπληξες. Η αλλαγή, τουλάχιστον λεκτικά, φάνηκε. Φρέσκες ιδέες έπεσαν στο τραπέζι.

Μετά από πολύ καιρό οι Εργατικοί ξαναστρέφονται προς τα αριστερά. Αν όμως αυτό είναι καλό ή όχι για το κόμμα μόνο ο χρόνος θα το δείξει», είπε στην «Εφ.Συν.» ένας από τους χιλιάδες συνέδρους που συμμετείχαν στο τετραήμερο συνέδριο των Εργατικών, το οποίο ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα στο Μπράιτον της Αγγλίας.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Τζέρεμι Κόρμπιν με την ιδιότητα του αρχηγού φαίνεται πως από τη μια ενθουσίασε τη βάση των Εργατικών και από την άλλη προβλημάτισε την ελίτ του κόμματος.

Τους πρώτους γιατί τα περισσότερα μέτρα που ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να υιοθετήσει είναι φιλολαϊκά και υπέρ μιας πιο «δίκαιης κοινωνίας» και τους δεύτερους γιατί ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά με το βρετανικό κατεστημένο.

Πυρηνικά

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν (αριστερά) με τον αντιπρόεδρο των Εργατικών, Τομ Γουότσον, παρακολουθούν τις ομιλίες  στο συνέδριο των Εργατικών 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα της ανανέωσης του πυρηνικού εξοπλισμού Trident, που θα πρέπει να ξεκινήσει ώς το 2020, ενώ δεν κατάφερε καν να το φέρει προς συζήτηση στο συνέδριο, παρ’ όλα αυτά ξεκαθάρισε επανειλημμένα πως όταν γίνει πρωθυπουργός δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει ποτέ.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε όσο πιο εμφατικά μπορούσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του πως «η χώρα δεν χρειάζεται τέτοιου είδους εξοπλισμό, ειδικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Για τη θέση του αυτή, ο Κόρμπιν έχει επικριθεί από πολλά στελέχη των Εργατικών, ακόμη και από τον σκιώδη υπουργό Αμυνας ο οποίος διαφωνεί ανοικτά μαζί του.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα η επίσημη θέση των Εργατικών ήταν υπέρ της ανανέωσης του συστήματος Trident. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» της ασφάλειας και της ειρήνης για σχεδόν 50 χρόνια.

Από την άλλη, βέβαια, είναι ένα σύστημα που η ισχύς του είναι 8 φορές πιο δυνατή από την ισχύ της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Την ίδια στιγμή, το κόστος του, σύμφωνα με τους πρώτους επίσημους υπολογισμούς, θα φτάσει τα 26 δισ. ευρώ, η Greenpeace υποστηρίζει ότι θα ξεπεράσει τα 44 δισ. και ο Κόρμπιν λέει ότι θα αγγίξει τα 130 δισ.

Οπως και να ‘χει και με βάση τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά κυρίως στρώματα της χώρας, πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Βρετανίας.

«Δεν θα αλλάξω απόψεις»

Το θέμα βέβαια του Κόρμπιν δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο το γεγονός πως «από τα γεννοφάσκια του», όπως ο ίδιος έχει πει, ήταν θερμός υποστηρικτής του διεθνούς αφοπλισμού και της παγκόσμιας ειρήνης.

«Δεν πρόκειται να αλλάξω τις απόψεις μου επειδή έγινα αρχηγός των Εργατικών», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προκαλώντας το παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα των συνέδρων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η βασική φιλοδοξία του Κόρμπιν είναι οι Εργατικοί να μετασχηματιστούν σε ένα κίνημα κατά της λιτότητας και γι’ αυτόν τον λόγο στην ομάδα οικονομολόγων που έχει συστήσει συμμετέχουν ο Τομά Πικετί και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, οι οποίοι και θα συμβάλουν στη σύνταξη της νέας οικονομικής πρότασης των Εργατικών.

Via : www.efsyn.gr