Ειδικές εξετάσεις για τα απολυτήρια που έδωσαν πολλές ιδιωτικές σχολές Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προγραμματίζει άμεσα το υπουργείο Παιδείας. Είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθούν εξετάσεις τέτοιες από το 2007, όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος που τις προβλέπει. Μάλιστα, με τροποποιητική διάταξη που θα κατατεθεί εντός των ημερών θα κληθούν σε εκ νέου εξέταση απόφοιτοι των εν λόγω ΤΕΕ και πέραν του διαστήματος 2004-2008, διάστημα το οποίο ορίζει ο νόμος του 2007.

Χιλιάδες απολυτήρια ιδιωτικών ΤΕΕ με σωρεία παραβάσεων στο ιστορικό τους, στα οποία αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας την εν λόγω τετραετία, έφερε στο φως έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά το πόρισμα αναφέρει εκτός της Άρτας, περιοχές όπως Λάρισα,  Τρίκαλα, Βοιωτία μεταξύ άλλων. Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι τα περιστατικά παρατυπίας δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν κατά πρόσωπο, καθώς αφορούν παρανομίες στη λειτουργία των σχολών και δεν βαραίνουν με άμεσες ευθύνες τους ίδιους τους υποψηφίους που σήμερα βρίσκονται να εργάζονται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να απολυθούν με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.

Αυτό που προβλέπει ο νόμος είναι η αφαίρεση μορίων σε περίπτωση επιβεβαίωσης της μη επαρκούς κατάρτισης τους.

Η διάταξη της Γιαννάκου του 2007

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί τροποποίηση της διάταξης Γιαννάκου του 2007 που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να εφαρμόσουν προκειμένου να διαλευκανθεί το θολό τοπίο και πέραν της περιόδου 2004-2008, οπότε παρατηρήθηκε το φαινόμενο των παράτυπων απολυτηρίων λυκείου από ιδιωτικά ΤΕΕ.

Τι βρήκε το Σώμα Επιθεωρητών

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιστατικά που εντοπίστηκαν αφορούν εκ των προτέρων γνωστά θέματα στις εξετάσεις, συστηματική αλλοίωση γραπτών, άριστους βαθμούς στους ελέγχους προόδου όλων των τετραμήνων, μη θεωρημένα απουσιολόγια από τη Διεύθυνση των σχολών αυτών των αντίστοιχων απολυτηρίων Γυμνασίων που απαιτούνται για τις εγγραφές  στα ιδιωτικά εν λόγω ΤΕΕ

Η διάταξη που θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας για τις ειδικές πτυχιακές εξετάσεις έρχεται σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στις περιπτώσεις αυτές.

#plasta_ptyxia

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες των social media αντέδρασαν έντονα για το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ για πολλές ώρες το  #plasta_ptyxia ήταν το δημοφιλέστερο στο ελληνικό Twitter, με πολλά χιουμοριστικά σχόλια.

 

Via : www.enikos.gr