του Γιάννη Παντελάκη

Pantelakis1-1

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η πιο viral φωτογραφία που σχολιάστηκε ιδιαίτερα από ΜΜΕ και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αυτή που δείχνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβάζει γονατιστός το «Πάτερ Ημών»  στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά όπου παρευρέθηκαν οι προκαθήμενοι των ορθόδοξων εκκλησιών. Η φωτογραφία κυριάρχησε, τα σχόλια επίσης. Ήταν πραγματικά μια εντυπωσιακή εικόνα. Μάλλον επειδή δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο μ έναν πρόεδρο Δημοκρατίας. Είναι λοιπόν ο Προκόπης Παυλόπουλος πραγματικά τόσο φανατικός Χριστιανός όσο μας δείχνει η φωτογραφία;

Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολλοί, παρά πολλοί πολιτικοί, είναι τόσο Χριστιανοί όσο χρειάζεται. Όσο απαιτούν οι καιροί και ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι. Αν οι τελευταίοι θέλουν τον πρόεδρο ν απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις που συμβολίζουν ένα σχεδόν θεοκρατικό κράτος, αυτός θ’ ανταποκριθεί και θ απέχει. Αν τον θέλουν να δείχνει υπερβολική πίστη (έστω με μια θεατρική κίνηση συμβολισμού), αυτός θ’ ανταποκριθεί ανάλογα. Ό,τι θέλουν οι ψηφοφόροι, οι πελάτες.

Οι εποχές που βιώνουμε, διακρίνονται από έναν σχεδόν απόλυτο κυνισμό. Δεν είναι μια καλή εξέλιξη αυτή, αλλά έτσι είναι. Το πολιτικό προσωπικό στην μεγάλη πλειονότητα του, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ανταποκρίνεται σε αυτό που θεωρεί ότι ζητά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Ιδιαίτερα εκπαιδευμένο και ικανό να συλλάβει το συλλογικό υποσυνείδητο και τις κυρίαρχες αντιλήψεις, σπεύδει να ταυτιστεί με αυτό και να το εκφράσει. Αν το θέλουν τόσο κοντά στην θρησκεία, αυτό θ ανταποκριθεί.  Οι εποχές που κάποιοι πολιτικοί δεν ακολουθούσαν το κυρίαρχο ρεύμα και ήταν μερικά βήματα πιο μπροστά οδηγώντας παράλληλα ένα τμήμα της κοινωνίας σε διαφορετικές αντιλήψεις, δεν υπάρχουν.

Αν κάποιος παρακολουθήσει τις μετρήσεις εκείνες που καταγράφουν την αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες σε μια σειρά από θεσμούς, δεν θα πρέπει να έχει απορίες γιατί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει γονατιστός το «Πάτερ Ημών», η αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» κυβέρνηση έχει ταιριάξει τόσο αρμονικά με τους ιεράρχες και γιατί οι τελευταίοι διατηρούν στο ακέραιο όλα τα προνόμια. Η εκκλησία, ο στρατός και η αστυνομία, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη μεγάλων ομάδων της κοινωνίας. Όλα αυτά, συμβαίνουν στα χρόνια της κρίσης. Ας το κρατήσουμε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο Χριστιανός από τον μέσο όρο. Είναι όσο χρειάζεται για να νοιώθει ότι εκπροσωπεί με ικανοποιητικό τρόπο αυτόν τον μέσο όρο. Προφανώς ο συμβολισμός που εκπέμπει η φωτογραφία του πρώτου πολίτη της χώρας, παραπέμπει σε θεοκρατικά καθεστώτα, αλλά αυτό όπως αποδεικνύεται δεν ενοχλεί τον πρόεδρο. Όπως δεν ενοχλεί και τον πρωθυπουργό να αφήνει μέσα από τα χέρια του περιστέρια να πετάνε στον ουρανό, τον υπουργό Παιδείας να διατηρεί ουσιαστικά το κυρίαρχο ρόλο της εκκλησίας στα σχολεία κ.ο.κ.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτά τα ζητήματα τα έχουν ρυθμιστεί σε σημαντικό βαθμό εδώ και αρκετά χρόνια. Ο καθένας διατηρεί τον χώρο του και σε καμία περίπτωση μια εκκλησιαστική εξουσία δεν διαπλέκεται με την κοσμική. Όταν μάλιστα η δεύτερη, είναι εκλεγμένη. Σε μας κάτι τέτοιο δεν συνέβη σχεδόν ποτέ παρά κάποιες φιλότιμες προσπάθειες ελάχιστων εκπροσώπων της τελευταίας. Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική διαμάχη εκκλησιαστικής και κοσμικής εξουσίας, δεν χρειάστηκε. Όλα κυλάνε όπως πάντα…

Via : www.liberal.gr