imagesCASI2R0A

του Στέλιου Κούλογλου

Όταν παίρνεις διαρκώς μέτρα που όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά αυξάνουν και τα ελλείμματα, τότε τι άλλο είσαι εκτός από βλάκας;

Το τελευταίο αποτέλεσμα της βλακείας ξεπρόβαλε τελευταία στον αττικό ουρανό με τη μορφή του νέφους. Όλα ξεκίνησαν όταν κυβερνητικοί φωστήρες είχαν την ιδέα να εξισώσουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης. Υποτίθεται ότι αυτό έγινε για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο: ο κόσμος γύρισε την πλάτη στο πετρέλαιο και άρχισε να καίει από παλιές καρέκλες μέχρι δέντρα, που κόβονται παράνομα. Kαι ενώ τα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα είναι λιγότερα απ’ ό,τι την περσινή χρονιά, στα προβλήματά μας προστέθηκε και το νέφος.

Υποτίθεται, επίσης, ότι το μέτρο της εξίσωσης ελήφθη για να σταματήσει και το λαθρεμπόριο καυσίμων και για να περιοριστούν οι φορολογικές απώλειες του Δημοσίου. Κανονικά, θα έπρεπε να φτιάξουν ή να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς καταπολέμησης της λαθρεμπορίας, αλλά δεν έχουν ούτε τα κότσια ούτε την πολιτική βούληση για να το κάνουν, επειδή υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα θα είναι επίσης αντίθετο: επειδή με τη μείωση της –ήδη μειωμένης– κατανάλωσης ολόκληρο το κύκλωμα διακίνησης πετρελαίου αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, για να επιβιώσει θα κοιτάξει να φοροδιαφύγει ακόμα περισσότερο.

Η υπόθεση θυμίζει την αλήστου μνήμης ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, όταν πριν από τρία χρόνια ανακάλυψε ότι το μετρό είχε απώλειες εσόδων, λόγω εισιτηριοδιαφυγής. Αντί να κοιτάξει να αντιμετωπίσει την αιτία, κατέφυγε στην εύκολη λύση: αύξησε το εισιτήριο κατά 40%, με αποτέλεσμα η εισιτηριοδιαφυγή να μεγαλώσει.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη βλακεία χαρακτηρίζει το σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια. Παίρνουμε μέτρα που όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα, όπως είναι η ύφεση στην οικονομία. Και για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εσόδων, την απομάκρυνση από τους στόχους και όλα όσα η ύφεση προκαλεί, οι κυβερνήσεις παίρνουν νέα μέτρα, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί ούτε ένας έξυπνος υπουργός που να καταλάβει ότι αυτή η μανία επιβολής όλο και περισσότερων νέων φόρων λειτουργεί ως μπούμερανγκ; Πριν από λίγες μέρες, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, με αποτέλεσμα νέες μεγάλες απώλειες για το δημόσιο ταμείο. Όλα αυτά απογειώνουν και τη διαφθορά. Αν ο ΦΠΑ είναι 10%, και συγχρόνως το κράτος έχει φτιάξει κάποιους μηχανισμούς ελέγχου της προκοπής, θα καταφέρει να τον εισπράξει. Καμιά επιχείρηση εστίασης δεν μπορεί να σταθεί με ΦΠΑ 23%, με αποτέλεσμα να κλέβουν την εφορία περισσότερο από πριν. Και δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος: σε λίγο καιρό ο κόσμος δεν θα έχει να πληρώσει κανέναν φόρο. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Γενικώς, είναι καλύτερο να εισπράττεις λίγα από πολλούς, αν φυσικά έχουν να σου δώσουν. Θα μπορούσες, βέβαια, να τα βάλεις και με τους λίγους πλούσιους που έχουν πολλά, αλλά εδώ ακριβώς είναι που αρχίζει η «εξυπνάδα» των Ελλήνων πολιτικών. Πρώτα ο κ. Παπακωνσταντίνου και ύστερα ο κ. Βενιζέλος έκαναν γαργάρα τη λίστα Λαγκάρντ, πούλησαν την εξυπηρέτηση της συγκάλυψης στους ισχυρούς που βρίσκονταν στη λίστα και ξέσκισαν τον λαουτζίκο στους φόρους. Βέβαια, η κουτοπονηριά έχει κοντά ποδάρια, γι’ αυτό ο πρώτος θα βρεθεί κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο και ο δεύτερος έχει ένα κόμμα-ζόμπι.

«Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε», αναφώνησε ο πρωθυπουργός ανήμερα τα Θεοφάνεια. Όμως, με τη βλακώδη πολιτική που ακολουθούμε, για να τα «καταφέρουμε» θα πρέπει ο Θεός να βοηθάει τους βλάκες.

Via : www.lifo.gr