%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac-logo-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82

Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία: 13/5/2019

Ώρα:                  12:00

Οικονομικά μέτρα ή προεκλογικές εξαγγελίες;

Η Πράσινη Αριστερά είναι εξαιρετικά ανήσυχη με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης να υποστηρίξει με σειρά μέτρων και παροχών.

Πρόκειται για εξαγγελίες που ως ένα βαθμό ανακουφίζουν μέρος των πολιτών που πλήρωσαν περισσότερο απ΄ότι τους αναλογούσε και αυτό είναι πολύ θετικό, αλλά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τους υπόλοιπους. Ακόμα και το φιλοδώρημα του 13ου μισθού (αδόκιμος όρος) είναι θετική πράξη, που πιθανά θα ανακουφίσει μερίδα συνταξιούχων.

Οι εξαγγελίες όμως έγιναν 20 μέρες πριν από τις εκλογές και αυτό από μόνο του δείχνει προχειρότητα και ιδιοτέλεια. Η σημειολογία αυτή εύλογα προκαλεί προβληματισμό αν όχι υποψίες ότι λόγοι πολιτικής επιβίωσης εν όψει και των Εθνικών εκλογών, υπαγόρευσαν τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων, άποψη που ήδη έχουν ενστερνιστεί οι οικονομικοί παράγοντες της αγοράς, με τις ισχυρές ρευστοποιήσεις που πρόσφατα επιφύλαξαν στα Ελληνικά ομόλογα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα μέτρα:

  • δεν περιέχουν ούτε μια εξαγγελία για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
  • στερούνται κινήτρων για την μείωση της ανεργίας
  • στερούνται σχεδίου στην προοπτική ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, που θα δημιουργούν αύξηση του ΑΕΠ και το κυριότερο,
  • στερούνται οράματος για την Ελληνική Οικονομία

Η αντίληψη της  υπέρ -φορολόγηση  χωρίς σχέδιο επενδύσεων.

Η Πράσινη Αριστερά διεκδικεί κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν μετά τον προσεχή Οκτώβριο αποφάσεις που θα πλήξουν εκ νέου τα χαμηλά εισοδήματα.

Οι προβληματισμοί μας εντείνονται και από τρεις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την πραγματική οικονομία της χώρας:

  1. Η αύξηση των χρεών του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές που ξεπέρασαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 2,2 δισ. ευρώ
  2. Η αύξηση των οφειλών των νοσοκομείων στο πρώτο τρίμηνο κατά 80%
  3. Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης.

 

Γραφείο Τύπου

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ