ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 2/9/2016

Θέμα : Η διαπλοκή τελείωσε…..

Στον χορό της διαπλοκής χρειάζονται δύο πλευρές. Στο τηλεοπτικό περιβάλλον, 27 χρόνια άνθισε η διαπλοκή μεταξύ κυβερνήσεων και οικονομικών ελίτ. Η ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος των πολιτών, τα παιχνίδια με τις τηλεοπτικές άδειες καθώς επίσης και οι συμψηφισμοί με δημόσια έργα ή προμήθειες, έπρεπε να τερματιστούν.

Μετά από 13 μήνες λεονταρισμών και πολλές πολιτικές υποσχέσεις για σχέδια πάταξης της διαπλοκής, γίναμε θιασώτες μιας επικίνδυνης για τα συμφέροντα των πολιτών και την Δημοκρατία μας, διαδικασίας πλειστηριασμού ορισμένων τηλεοπτικών συχνοτήτων /αδειών μετάδοσης, που κατέληξε να ξεσκεπάσει οποιοδήποτε επιχείρημα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επέλεξε το σχέδιο μέσω του οποίου συνεχίζουν να επιβιώνουν οι οικονομικές ελίτ και νομιμοποιείται η διαπλοκή.

Το τελικό(;) αντάλλαγμα, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά κάθε νοήμονα πολίτη, διότι το ύψος του θα επαναφέρει το καθεστώς πολιτικής ομηρίας των  τηλεοπτικών σταθμών, αφού δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να καταβληθούν προς το Δημόσιο περί τα 80 εκατ. €  (μετρητοίς προκαταβολή), όταν ο συνολικός τζίρος της τηλεοπτικής αγοράς δεν μπορεί να υπερβεί (και δεν προβλέπεται για τα επόμενα έτη) τα 180-240 εκατ. € ετησίως.

Πως θα πληρωθούν άδειες των 60 ή 70 εκατ. € (εκάστη!!!) όταν αυτές θα αποτελούν το διπλάσιο έως τριπλάσιο του τζίρου των νέων τηλεοπτικών επιχειρήσεων;

Επίσης θα πρέπει να κατανοηθεί, το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων όσων χάσουν την δυνατότητα εκπομπής και των εκατοντάδων θέσεων εργασίας που επίσης θα χαθούν.

Η κυβέρνηση από την μία θριαμβολογεί για τα «έσοδα» και από την άλλη θα αναγκάσει τους Έλληνες πολίτες να πληρώσουν, μέσω των τραπεζών, τα θαλασσοδάνεια των επιχειρήσεων που θα κλείσουν.

Οι τηλεοπτικές άδειες είναι πρόσχημα, ενός σχεδίου αντικατάστασης μέρους του παλαιού συστήματος, με ταυτόχρονη προσπάθεια δημιουργίας και προσεταιρισμού ενός νέου συστήματος διαπλοκής.

Είμαστε αντίθετοι με πρακτικές που αποδυναμώνουν την Δημοκρατία και τους Θεσμούς.

Στο ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς υποστηρίζουμε ότι το κεντρικό διακύβευμα της παροχής Δημόσιων συχνοτήτων/αδειών μετάδοσης, θα έπρεπε να ήταν:

  1. η ενίσχυση των Θεσμών και η ανεξαρτησία τους,
  2. η θωράκιση της Δημοκρατίας μέσω της διασφάλισης της ποιότητας και του πλουραλισμού στην ενημέρωση των πολιτών
  3. η εξυγίανση του ασύδοτου τηλεοπτικού (και έμμεσα εκδοτικού) περιβάλλοντος
  4. η διασφάλιση του ικανού οικονομικού ανταλλάγματος, που θα οδηγήσει σε βιώσιμες επιχειρήσεις
  5. η δημιουργία πλαισίου για υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα