Χωρίς κανένα κόμμα να κερδίζει την αυτοδυναμία, αλλά με προέλαση της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού σε αρκετές παραλλαγές τους, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα στην Ιταλία. Πρωτιά για το Κίνημα του Πέντε Αστέρων, κεφάλι για τον συνασπισμό κεντροδεξιάς-ακροδεξιάς, ιστορικό χαμηλό για τους δημοκρατικούς του Ματέο Ρέντσι. Οι αρχηγοί έχουν αποκλείσει σενάρια συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων τους, με τις συζητήσεις, ωστόσο, να παραμένουν ανοικτές ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Με τα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται σε αρκετές ώρες, τα πρώτα αποτελέσματα αποτυπώνουν μία σημαντική νίκη του εμφανιζόμενου ως αντισυστημικό κόμμα «Κίνημα Πέντε Αστέρων», που κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων, με το ποσοστό του να τοποθετείται το πρωί της Δευτέρας στο 32%.

Αμέσως μετά, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και η δεξιά Φόρτζα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι καταφέρνουν 17,5% και 14,4% αντίστοιχα, με τον συνασπισμό τους ωστόσο να τους χαρίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εντός της νέας Βουλής, καταφέρνοντας παραπάνω από 36%. Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να δώσει στον Ματέο Σαλβίνι την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, με τον ηγέτη του συνασπισμού να αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου εντός της ημέρας.

Σημειώνεται πως με η συμμετοχή έφτασε το 71,48%, εμφανώς μικρότερη σε σχέση με το 75% των εκλογών του 2013.

Μεγάλη ήττα υπέστη το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, καταφέρνοντας ιστορικό χαμηλό στο 19% των ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί πως το Δημοκρατικό κόμμα ήταν από τα πρώτα που έσπευσαν να αναγνωρίσουν την ήττα τους. Και η αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι» δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, αφού η εκλογική της δύναμη, περιορίζεται στο 3,4%.

Σημειώνεται πάντως, πως μεταξύ των σεναρίων που διακινούνται στο διεθνή τύπο περιλαμβάνεται και εκείνο της συνεργασίας του κόμματος των Πέντε Αστέρων με του Ματέο Ρέντσι, που μπορεί να καταφέρει ποσοστό περισσότερο από 50%, παρότι το κόμμα του Πέπε Γκρίλο έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία τέτοια συνεργασία.

Kαμία πολιτική δύναμη, πάντως, ή συμμαχία, δεν δείχνει σε θέση να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση και θα πρέπει να αρχίσει μια προσεκτική προσπάθεια, από μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, για να διαπιστώσει πως θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα.

Με το σενάριο της επανάληψης των εκλογών να αποτελεί πιθανό σενάριο, τα τελικά αποτελέσματα θα δείξουν εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα θα δώσει την εντολή σχηματισμού στους νικητές για να διερευνηθεί το μέγεθος του αδιεξόδου, ενώ σε περίπτωση που το αδιέξοδο είναι αξεπέραστο, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θα παραμείνει στην εξουσία ως προσωρινή.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης, τα πρωτοσέλιδα της La Stampa, που κάνει λόγο για «ακυβερνησία», και της Il Tempo που κυκλοφορεί με τον τίτλο «τι μπουρδέλο».

italy11520235895
italy21520235894
Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν, τέλος, στις περιφέρειες της Ρώμης και του Μιλάνου, η καταμέτρηση θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα. Αλλά τα exit poll δημοσκοπικών εταιριών δείχνουν ότι η κεντροδεξιά πρέπει να υπερίσχυσε άνετα στην ιταλική συμπρωτεύουσα, και η κεντροαριστερά στην ευρύτερη περιοχή της Αιώνιας Πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο εκλογικός νόμος που προβλέπει ότι τα 2/3% των βουλευτών και στα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία) θα εκλεγούν με απλή αναλογική, ενώ το 1/3 τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.  Στην Βουλή των Αντιπροσώπων, 232 βουλευτές θα εκλεγούν με το πλειοψηφικό σύστημα, 386 με απλή αναλογική και 12 με τους ψήφους των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τις έδρες της Γερουσίας είναι 102, 207 και 6.

Via : www.thepressproject.gr