MOYN OHE

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση κατά των κλειστών συνόρων, στέλνει ο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταγγέλλει τους περιορισμούς διέλευσης προσφύγων και μεταναστών που επέβαλαν η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ,

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει πως οι πράξεις αυτές «δεν συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 που αφορά τους πρόσφυγες και υπογραμμίζει ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα.

Αυτή η σύμβαση, εξηγεί στην ανακοίνωσή του, επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες.

Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».Όμως απευθύνει έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του να διευρύνουν τις νομικές οδούς για την χορήγηση ασύλου».

Ο Μπαν Κι Μουν υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αιτούντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται.

Υπενθυμίζει την ίδια ώρα ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι είναι «ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο» και γνωστοποιεί ότι στην προσεχή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ θα διεξαχθεί μία σύνοδος για τη μετανάστευση την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Το μήνυμα στρέφεται κυρίως κατά της Αυστρίας που οργάνωσε προχθές τη διάσκεψη της Βιέννης οδηγώντας ουσιαστικά στο σφράγισμα των συνόρων και τη διέλευση μόλις 580 προσφύγων και μεταναστών ανά ημέρα.

Via : www.presspublica.gr