Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Την άποψη πως «η Δημοκρατική Αριστερά θα ακολουθήσει νέα πολιτική» εκφράζει σε συνέντευξή του στον «ΑτΚ» ο νεοεκλεγείς πρόεδρός της, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και επισημαίνει πως στόχος του κόμματός του είναι να συμβάλει «σε μια νέα, προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική». Υποστηρίζει, δε, πως «η σημερινή κυβέρνηση ορθά δε δέχεται μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά κακώς δεν προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Οσον αφορά το πολιτικό περιεχόμενο της κυβέρνησης, επισημαίνει πως «υπάρχουν εθνικολαϊκιστικά φαινόμενα στη νέα κυβερνητική πολιτική, που προέρχονται κυρίως -αλλά όχι αποκλειστικά- από τους ΑΝΕΛ».

Από γραμματέας, τώρα πρόεδρος στη Δημοκρατική Αριστερά και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία. Ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας;

Μία νέα προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική, στη βάση των συλλογικών αποφάσεων του συνεδρίου μας. Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό στίγμα, με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Να συμβάλουμε στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων και να σταματήσει ο λαϊκισμός, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αποφασισμένος και πεπεισμένος για την ανάκαμψη. Γυρίζουμε σελίδα με καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις.

Συμμετείχατε στην τρικομματική κυβέρνηση και ο ιδρυτής του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, είχε άποψη για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Τώρα πιστεύετε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται καλύτερα ή χειρότερα;

Διατέλεσα για ένα έτος ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσπαθώντας να συμβάλω στην περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη, τομέα που αποτελεί και την επαγγελματική και επιστημονική ειδικότητά μου. Παραιτήθηκα μόλις αποχώρησε η Δημοκρατική Αριστερά από την κυβέρνηση, πριν από 2 χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε ένα success story, σε ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Δεν πέτυχε αλλαγή των δυσμενών όρων του μνημονίου. Οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από προθέσεις. H σημερινή κυβέρνηση ορθά δε δέχεται μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά κακώς δεν προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η διαπραγμάτευσή της χαρακτηρίζεται από παλινδρομήσεις με δηλώσεις για ρήξη που δε βοηθούν. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έχει επιφέρει σοβαρές ζημιές στην πραγματική οικονομία της χώρας. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Με το ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είχατε φτάσει κοντά σε συμφωνία, αλλά τελικώς, επειδή δεν ενστερνιστήκατε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αυτή δεν προχώρησε. Πιστεύετε τώρα ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στις διαπραγματεύσεις ή θα επιμείνει σε αυτό το πρόγραμμα;

Πράγματι, προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά επέλεξε να συνεργαστεί μόνο με όσους συμφωνούσαν απόλυτα στο «πρόγραμμα» της Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν ανήκαμε και δεν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία και η προγραμματική συζήτηση των δύο κομμάτων δεν είχε αυτό ως στόχο. Σήμερα, οι εξελίξεις δείχνουν ότι η εύρεση επιπρόσθετων 11,36 δισ. ευρώ που απαιτεί το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» είναι ανέφικτος στόχος, καθώς η χώρα παλεύει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην εφαρμογή του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Για το καλό της χώρας, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους, χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά με τομές και μεταρρυθμίσεις. Για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ελπίζω να «μη βαφτίσει το κρέας ψάρι» και, επιτέλους, να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κομματικό κόστος.

Πώς κρίνετε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τη μέχρι σήμερα πορεία της. Πού τα πήγε καλά και πού όχι;

Η κυβέρνηση ορθά προχώρησε αρχικά σε ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση και πολιτικοποίησε το ελληνικό ζήτημα, κακώς όμως δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα και για τις τεχνικές συζητήσεις. Η επικέντρωση σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης και ο μη αποκλεισμός του ενδεχομένου πιστωτικού γεγονότος δε βοήθησαν στη διαπραγμάτευση. Το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και οι πόροι, έστω και λίγοι, που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ήταν μέτρα σε θετική κατεύθυνση. Εως σήμερα, όμως, δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Υπάρχουν εθνικολαϊκιστικά φαινόμενα στη νέα κυβερνητική πολιτική, που προέρχονται κυρίως -αλλά όχι αποκλειστικά- από τους ΑΝΕΛ. Υπάρχουν αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που συνιστούν οι αλλαγές στην παιδεία, οι οποίες γυρνούν τη χώρα 33 χρόνια πίσω. Η κυβέρνηση έχει διάρκεια ζωής μόνο λίγων μηνών, περιμένουμε συνεπώς βελτίωση, όμως οι αρνητικές πτυχές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μη αντιστρεπτές συνέπειες.

Θα στηρίξετε πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ; Σε ποιες περιπτώσεις και πάνω σε ποιο πρόγραμμα;

Οταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, τις στηρίζουμε, όταν δεν είναι, όχι. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση μας. Εξάλλου, στηρίξαμε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου αλλά στη συνέχεια δεν τη στήριξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν την πίστευε. Διεκδικούμε την αλλαγή πολιτικής με ευθύνη απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, με διαπραγμάτευση σε ρεαλιστική βάση και με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, με προώθηση ενός προγράμματος αναγκαίων εκσυγχρονισμών, δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και δίκαιων αλλαγών. Η κυβέρνηση δε θα έχει τη στήριξή μας, αν συνεχίζει να διολισθαίνει σε παλινδρομήσεις, που αντικειμενικά θα δημιουργήσουν κίνδυνο για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αν συνεχίσει να αναπαράγει συντεχνιακές ρυθμίσεις, αν συνεχίσει να προωθεί ένα μη συμβατό με τις διεθνείς εξελίξεις οικονομικό μοντέλο.

Με το χώρο της Κεντροαριστεράς πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης ή συνεργασίας;

Δεν έχει νόημα να μιλάμε για συνεργασίες, αν δεν αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Στη συνέχεια, μπορούμε να συνομιλούμε και με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει φοβικά σύνδρομα, είναι ανοιχτή σε συνεννοήσεις και συνεργασίες, στη βάση όμως αρχών και προγραμματικών θέσεων. Η πορεία της χώρας, στη βάση και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και για τις συνεργασίες. Το περιθώριο των συνεργασιών μας με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού συναρτάται με το βαθμό που θα διαφοροποιηθούν από τις συντηρητικές πολιτικές και θα αντιπαρατεθούν στο νεοφιλελευθερισμό.

Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ένα πολιτικό κόμμα όπως η ΔΗΜΑΡ και γιατί;

Το πιστεύω ακράδαντα. Αν δεν το πίστευα, δε θα είχα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε απορρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση έχει αντιμεταρρυθμιστικά στοιχεία στην πολιτική της. Εδώ ακριβώς είναι ο χρήσιμος ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που είναι η ανανεωτική και μεταρρυθμιστική δύναμη της Αριστεράς. Για μία νέα προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική. Να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας που θα κυβερνήσει τον τόπο. Να συμβάλει στην εθνική συνεννόηση. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από αυτές τις πολιτικές τις οποίες θα ακολουθήσει η Δημοκρατική Αριστερά.

Via : www.agelioforos.gr