Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρείας κλίμακας έφοδος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για την κατάληψη του κυριότερου λιμανιού της Υεμένης, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη. Η εν λόγω επιχείρηση θεωρείται ως η σημαντικότερη μάχη μέχρι σήμερα στον πόλεμο της Υεμένης και στην επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας με απώτερο στόχο να γονατίσει το σιιτικό κίνημα των Χούθι και, κατ’ επέκταση, να μειώσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Ωστόσο, η επιχείρηση αυτή υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία σφυροκόπησαν οχυρές θέσεις των Χούθι για να υποστηρίξουν τις χερσαίες επιχειρήσεις των συμμαχικών και υεμενίτικων στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα νότια του λιμανιού στην πόλη Χοντάιντα, για την επιχείρηση που βαπτίστηκε «Χρυσή Νίκη».

Οι μάχες μαίνονταν την Τετάρτη γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης και στην περιοχή αλ Ντουράιμι, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των χωρών της συμμαχίας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δυνάμεις των ΗΑΕ και δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην υεμενίτικη κυβέρνηση διαπέρασαν την πρώτη γραμμή των Χούθι στην περίμετρο του αεροδρομίου.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τέσσερις άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΑΕ σκοτώθηκαν στην Υεμένη, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πότε ή εάν οι θάνατοι συνδέονται με τις επιχειρήσεις στη Χοντάιντα.

Μέχρι τώρα, η συμμαχία δεν είχε αποπειραθεί να καταλάβει μια τόσο βαριά οχυρωμένη μεγάλη πόλη αφότου ενεπλάκη στον πόλεμο πριν από τρία χρόνια εναντίον των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές στη χώρα. Η εξόριστη κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να μεταφέρει την έδρα της στον νότο.

Τα σουνιτικά αραβικά κράτη της συμμαχίας θεωρούν την άνοδο των Χούθι απόδειξη του «επεκτατισμού» για τον οποίο κατηγορούν το σιιτικό Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

Οι Χούθι, ζαϊδίτες (σσ: σιιτική σέχτα) μειονοτικοί, λένε ότι πήραν την εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξαιτίας μιας λαϊκής εξέγερσης εναντίον της «διαφθοράς» και ότι υπερασπίζονται την Υεμένη απέναντι σε ξένους εισβολείς.

Σκοπός των επιχειρήσεων της συμμαχίας είναι η κατάληψη του αεροδρομίου, του λιμανιού και του δρόμου που οδηγεί στη Σαναά, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Τούρκι αλ Μάλικι. «Δεν θα εμπλακούμε σε μάχες δρόμο προς δρόμο με τους Χούθι στη Χοντάιντα», για να μην κινδυνεύσουν «οι άμαχοι», εξήγησε.

Via : tvxs.gr