Κατερίνα Οικονομάκου

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους της Βουδαπέστης για να διαμαρτυρηθούν κατά ενός νέου εργατικού νόμου, γνωστού ως «νόμος των σκλάβων», αλλά και κατά της όλο και περισσότερο αυταρχικής διακυβέρνησης του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Αυτές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ονομάσθηκαν «Καλά Χριστούγεννα, κ. Πρωθυπουργέ» από τους οργανωτές και ήταν η τέταρτη διαδήλωση σε διάστημα μίας εβδομάδας με τη συμμετοχή αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης, φοιτητικών οργανώσεων και πολιτών που εναντιώνονται στην κυβέρνηση Όρμπαν.

Ο νέος νόμος που ψήφισε η ουγγρική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «μεταρρύθμισης» του Εργατικού Δικαίου, επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως και, σύμφωνα με τους επικριτές του, εισάγει συνθήκες δουλείας.

Οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν σχεδόν δύο έξτρα ώρες την ημέρα ή, αλλιώς, μία επιπλέον ημέρα τη βδομάδα. Η κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αυξήσει τις υπερωρίες και το 2017, υποστηρίζει ότι το κανονικό ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα».

Βάσει νόμου, οι ώρες υπερωριακής εργασίας δεν θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός… τριών, ενώ οι αμοιβές για τις υπερωρίες θα συμφωνούνται μόνο μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, ακυρώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις!

Η Κατερίνα Οικονομάκου, δημοσιογράφος, υπογράμμισε στο facebook προφίλ της…

untitled-1

«Τέταρτη διαδήλωση μέσα σε πέντε μέρες, χθες, στη Βουδαπέστη. Αυτή τη φορά κατέβηκαν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν 15.000 στο κέντρο της πόλης. Και τώρα, εκτός από την κατάργηση του «νόμου της σκλαβιάς», απαιτούν την ακύρωση του νέου νόμου για την ίδρυση των διοικητικών δικαστηρίων (που θα είναι κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Δικαιοσύνης), ελεύθερη ενημέρωση (γι’ αυτό και πήγαν έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης), καθώς και να μπει φρένο στη διαφθορά (η οικογένεια και οι φίλοι του Βίκτορ Όρμπαν έχουν γίνει βαθύπλουτοι τα τελευταία χρόνια). Για πρώτη φορά, επίσης, χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας. Όση ώρα οι διαδηλωτές ήταν έξω από το κτίριο της τηλεόρασης, το κρατικό κανάλι Μ1 έδειχνε ειδήσεις για την τρομοκρατία στη Γερμανία και το καραβάνι των προσφύγων στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ».

Η κυβέρνηση πέρασε επίσης νόμο περί θεσπίσεως διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέμα διαφθοράς.

Ο Όρμπαν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Όρμπαν, που ανήλθε στην εξουσία το 2010. Εκτοτε, έχει τροποποιήσει το εκλογικό σύστημα ώστε να ευνοήσει το κόμμα του, το Fidesz, έχει τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους επικεφαλής δημοσίων θεσμών και οι σύμμαχοί του έχουν αποκτήσει προσωπικό πλούτο.

Via : www.ethnos.gr