Voudouris 1

Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

Η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς μέσω του γραμματέα του κόμματος Σπύρου Λυκούδη τον κατηγόρησε για «πολιτικό σχέδιο» και όχι μια απλή διαφωνία. Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Βουδούρης, που τη Δευτέρα διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος μαζί με τον Πάρι Μουτσινά, σε συνέντευξή του στο tvxs.gr, τονίζει πως το μόνο πολιτικό σχέδιο που ακολουθεί είναι η προγραμματική συμφωνία και οι προεκλογικές δεσμεύσεις, που έχει αθετήσει η ηγεσία του κόμματος. «Γίναμε δεκανίκι του Σαμαρά και του Βενιζέλου», τονίζει και επισημαίνει πως οι επόμενες κινήσεις του θα καθοριστούν από τις αποφάσεις που θα πάρει το Αριστερό Δίκτυο. Οι δύο βουλευτές διαγράφησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πρόταση της τρικομματικής για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την συμφωνία τους με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση των ευθυνών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Το μόνο πολιτικό σχέδιο είναι αυτό για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες και η προγραμματική συμφωνία. Αν έχουμε πολιτικό σχέδιο αυτό είναι η προγραμματική συμφωνία, την οποία έχουν αθετήσει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Εάν υπάρχει μια κίνησή μας η οποία βρίσκεται σε απόκλιση από την προγραμματική συμφωνία ας μας το πουν » δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν υπήρξε ένα μυστικό σχέδιο από τον ίδιο και τον Πάρι Μουτσινά, ο Οδυσσέας Βουδούρης επισημαίνει μιλώντας στο tvxs.gr πως «το μόνο μυστικό σχέδιο είναι από όσους επιχειρούν να αντιστρέψουν την πολιτική του κόμματος που έχει ψηφιστεί δημοκρατικά». «Λέγαμε ότι δεν θα γίνουμε δεκανίκι και άλλοθι του Σαμαρά και του Βενιζέλου, όμως γίναμε», αναφέρει.

Τη Δευτέρα ο Σπύρος Λυκούδης, σε συνέντευξή του στο tvxs.gr, τόνισε πως η «γραμμή» που έχει χαράξει η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζεται όχι απλώς από την πλειοψηφία των στελεχών, αλλά έχει αποφασισθεί σχεδόν παμψηφεί. «Δεν είναι πλειοψηφία. Είναι γεγονός πως ο κ. Κουβέλης και ο κ. Λυκούδης διαθέτουν μια πλειοψηφία στα ηγετικά όργανα, έχει όμως τη δυνατότητα μια τέτοια πλειοψηφία να αντιστρέψει την πολιτική του κόμματος; Αυτό είναι το ερώτημα», σχολιάζει ο Οδυσσέας Βουδούρης.

«Με τι πρόγραμμα μας εξέλεξαν; Λέγαμε για παράδειγμα προεκλογικά πως δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε την Αγροτική Τράπεζα, πως θα την αξιοποιήσουμε ως πυλώνα. Λέγαμε πως δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να περνάνε από τη Βουλή. Πως δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές… Δεν είναι λοιπόν θέμα εκτίμησης πως έχει αντιστραφεί η πολιτική του κόμματος, αλλά είναι μια διαπίστωση», δηλώνει και σημειώνει:

«Αυτή η αντιστροφή έγινε σταδιακά. Ακόμα και τη 19η Ιουνίου η απόφαση που πήραμε ήταν να στηρίξουμε προγραμματική συμφωνία χωρίς να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Αυτό σταδιακά, με την πλειοψηφία της ηγεσίας, έγινε ότι θα συγκυβερνούμε χωρίς προγραμματική συμφωνία».

Όπως τονίζει ο Οδυσσέας Βουδούρης, πρόκειται για ένα «μοναδικό φαινόμενο». «Δυστυχώς όλα τα κόμματα δεν τηρούν συνήθως τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα μοναδικό φαινόμενο. Μέσα λίγες εβδομάδες δεν είναι ότι δεν τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, αλλά υπήρξε και μία πλήρης αντιστροφή αυτών», υπογραμμίζει.

«Είναι εντυπωσιακό γιατί ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να γίνει το δεκανίκι του Αντώνη Σαμαρά και θεωρώ ότι έχει μια μεγάλη επιρροή και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη στροφή 180 μοιρών του κόμματος», προσθέτει. «Άλλα λέγαμε στις εκλογές και άλλα κάνουμε τώρα. Αυτό είναι το θέμα».

Αναφερόμενος στη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως και του Πάρι Μουτσινά, ο Οδυσσέας Βουδούρης τονίζει πως δεν είναι δύο «μεμονωμένες περιπτώσεις». «Υπάρχουν και άλλοι φίλοι και σύντροφοι στη ΔΗΜΑΡ που δεν συμφωνούν με αυτή την πολιτική. Κατά την άποψή μου στη βάση της ΔΗΜΑΡ οι θέσεις μας είναι πλειοψηφικές», εκτιμά.

Πως μπορεί όμως να παραμένει στο κόμμα αν και διαφωνεί ριζικά με την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία; «Να πάμε σε συνέδριο και αν διαφωνήσουμε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, σχετικά δηλαδή με το αν η ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσει το αριστερό άλλοθι μιας δεξιάς κυβέρνησης, τότε προφανώς θα επέλθει διαζύγιο», απαντά. «Δεν νομιμοποιείται η ηγεσία, ακόμα και αν έχει την πλειοψηφία στα ηγετικά όργανα, να κάνει μια τέτοια στροφή σε σχέση με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε επίπεδο συνεδρίου αλλά και με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Όπως τονίζει η πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος είναι μια πολιτική «σταδιακής μετακίνησης» που έχει ως συνέπεια οι άνθρωποι που είναι προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς να αποχωρούν σταδιακά. «Παραιτούνται και τους έχω πει πως δεν πρέπει να το κάνουν. Τα μέλη και τα στελέχη που διαφωνούν με την εκτροπή της ηγεσίας θα πρέπει να παραμείνουν και όλοι μαζί, όσοι έχουμε την άποψη πως θα πρέπει να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, να βρεθούμε μαζί και να αλλάξουμε αυτή την πορεία».

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως «η αλλαγή αυτή της πορείας δεν είναι πολύ πιθανή λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιεί ο Φώτης Κουβέλης». «Είναι πρωτάκουστο σε ένα δημοκρατικό κόμμα ο πρόεδρος χωρίς καμία συζήτηση σε συλλογικό όργανο να παίρνει αποφάσεις. Το ζήτημα της παραπομπής του Παπακωνσταντίνου και της μη παραπομπής του Βενιζέλου ήταν προσωπική απόφαση του Φώτη Κουβέλη, όπως και η απόφαση να μας διαγράψει. Μια απόφαση που δεν συζητήθηκε σε κάποιο όργανο».

Σημειώνεται πως ο Γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης στη συνέντευξή του στο tvxs.gr τόνισε πως «με βάση τον κανονισμό της Βουλής, μόνο με απόφαση του προέδρου της ΚΟ μπορεί να διαγραφεί ένας βουλευτής» και πως «δεν αποφασίζουν τα όργανα του κόμματος». «Αν αποφάσιζε ένα κομματικό όργανο να απομακρύνει από την κοινοβουλευτική ομάδα τον Βουδούρη και τον Μουτσινά, τότε θα ήμασταν ένα καταγέλαστο κόμμα. Τότε θα ήταν που θα έπρεπε να αντιδράσουν», τόνισε.

«Άρα λοιπόν είμαστε ένα αρχηγικό κόμμα» σχολιάζει ο κ. Βουδούρης. «Ο αρχηγός αποφασίζει και διατάζει. Αυτός είναι ο ορισμός του αρχηγικού κόμματος. Η Δημοκρατική Αριστερά όμως διεκδικεί να είναι ένα κόμμα μελών με δημοκρατικές διαδικασίες. Ο κανονισμός της Βουλής μπορεί να το λέει, δεν το λέει όμως ο κανονισμός της ΔΗΜΑΡ, που μεταξύ άλλων προβλέπει πως δεν υπάρχουν διαδικασίες διαγραφής».

Τέλος, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του, ο Οδυσσέας Βουδούρης τονίζει πως «αυτές θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Αριστερού Δικτύου». Εν αναμονή λοιπόν των αποφάσεων του Αριστερού Δικτύου, που ενδέχεται να προκαλέσουν νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και κατά συνέπεια στην εύθραυστη κυβερνητική ισορροπία.

Via : tvxs.gr