Ηταν να μην πάρουμε φόρα στη Θεσσαλονίκη με την απόδοση τιμών. Ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, στο τέλος θα μοιάζει με… απειλή. Ενας ακόμη ιεράρχης πρόκειται να τιμηθεί, μετά τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να ανακηρύξει σε ειδική εκδήλωση επίτιμο δημότη της πόλης τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, αδελφό του πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Αντώνη Τρακατέλλη.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που ζητούσε ομοφωνία στην απόδοση τιμής και άκουσε αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο, προσπάθησε να αιτιολογήσει περαιτέρω την πρόταση λέγοντας ότι «ο Δημήτριος είναι Σαλονικιός, κάνει πράγματα που δεν ακούγονται στα μίντια και κάνει πράγματα και για την εβραϊκή κοινότητα».

Εκείνος όμως που πλειοδότησε με ασυνήθιστη και απαξιωτική ρητορική ήταν, αίφνης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος, απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους, πρόσθεσε:

«Δηλαδή θα συζητήσουμε τώρα αν αξίζει να είναι επίτιμος δημότης ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής; Εχετε κάτι να του καταμαρτυρήσετε; Δηλαδή τώρα πουλάτε αριστεροσύνη;».

Η σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Μαρία Αγαθαγγελίδου, σε ήπιους τόνους προσπαθούσε να πει ότι «εγώ δεν έχω μεν τίποτα να του καταμαρτυρήσω, αλλά δεν έχω κι ούτε ένα στοιχείο από την εισήγηση που να με πείθει ότι αξίζει αυτή την τιμή», και η Ρία Καλφακάκου συμπλήρωνε: «Δεν του αναλογεί κάτι τέτοιο».

Αλλη συζήτηση δεν έγινε, αφού με διαδικασίες που θύμιζαν το «παλιό καλό ΠΑΣΟΚ» το θέμα τέθηκε αστραπιαία σε ψηφοφορία και η πρόταση έγινε δεκτή, με τη διαφωνία των δύο προαναφερθεισών συμβούλων, καθώς και του Μιχάλη Κωνσταντινίδη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Θα άξιζε πάντως να θυμίσει κανείς στον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι ο Δημήτριος είχε δώσει την ευλογία του στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβελαντ. Τον ίδιο Τραμπ για τον οποίο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ έλεγε: «I think he’s an animal».

Η πόλη, πάντως, κινείται τις τελευταίες μέρες σε γενικότερο κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, καθώς από τις τιμές που αποδόθηκαν και αυτές που μέλλεται να αποδοθούν, μητροπόλεις και κατά τόπους ενορίες βρίσκονται σε ευγενή άμιλλα υποδοχής ιερών κειμηλίων.

Ετσι, εν πλήρει τιμή και με όλες τις παράτες από μπάντες, ακόμη και στρατιωτικά αγήματα, στην Καλαμαριά εμφανίστηκε ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ φέρνοντας την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως στην Καλαμαριά.

Δεν είναι αστείο, ούτε αποτέλεσμα κάποιου αδιάντροπου τρολ, αλλά η υποδοχή έγινε «με τιμές αρχηγού κράτους». Ακολούθησε πομπή και ο Εφραίμ κήρυξε τον Θείο Λόγο, όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του τελετουργικού.

Ευλογημένες μικρές ζώνες

Και για να μην υπάρχουν απορίες, διευκρινίζεται ότι «καθημερινά θα τελούνται Θείες Λειτουργίες, Αγρυπνίες και ιερές Παρακλήσεις, ενώ οι πιστοί αναχωρώντας από τον Ναό θα λαμβάνουν ως ευλογία ευλογημένες εκ της Αγίας Ζώνης υφασμάτινες μικρές ζώνες».

Στον αντίποδα, ή προς συμπλήρωση, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη διασταύρωση των οδών Δελφών και Μιαούλη, βρίσκεται από χθες «η Θαυματουργή και Σεβάσμια Εσθήτα της Παναγίας, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη». Στην υποδοχή δεν έγινε γνωστό αν αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους, ωστόσο χοροστάτησε στη δοξολογία ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Αλαλα τα χείλη των ασεβών (Θεσσαλονικέων)!

Via : www.efsyn.gr