ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 21/07/2016

Από τη μεταπολίτευση έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δέκα έξι (16) Βουλευτικές εκλογές με επτά διαφορετικά εκλογικά συστήματα (1974,1977,1985,1989,1990,2004,2008) τα οποία δεν ενίσχυαν την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης αλλά το πρώτο κόμμα με διάφορους τρόπους.

Αυτά τα συστήματα παρήγαγαν διαχρονικά μονοκομματικές κυβερνήσεις που έφεραν την οικονομική κρίση και την καταστροφή της χώρας, λειτουργώντας ανεξέλεγκτα, διαμορφώνοντας πελατειακές σχέσεις – απόρροια των οποίων ήταν και η διαφθορά – και χρησιμοποιώντας το κράτος ως λάφυρο μέσα από ένα άκρατο κομματισμό.

Όλα δείχνουν ότι Δημοκρατία χωρίς διαφάνεια και έλεγχο από όλους τους πολίτες επιτρέπει στο πολιτικό σύστημα να λειτουργεί για ίδιον όφελος μετατρέποντας το πολίτευμα σε «απολυταρχική δημοκρατία» διότι ο πρωθυπουργός και δέκα πέριξ του Μαξίμου ή ο περιφερειάρχης και πέντε του περιβάλλοντός του ή ακόμη ο δήμαρχος και τρεις κολλητοί του επιβάλουν τις επιλογές τους με αποτέλεσμα να λειτουργεί η δημοκρατία και κυρίως να μη λειτουργούν οι θεσμοί.

Απέναντι σε αυτή τη λογική της χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης η αριστερά αντιπρότεινε πάντα την απλή αναλογική διότι μόνο αυτή εκφράζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση του εκλογικού σώματος.

Το ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς  σεβόμενο τις αρχές της αριστεράς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο τίθεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ διότι απαιτούμε για τη χώρα μας

  • Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και άσκησης της εξουσίας ώστε να δομήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας.
  • Ένα εκλογικό σύστημα που θα σέβεται την αρχή της ισοτιμίας και ισονομίας της ψήφου και θα λειτούργει ως εργαλείο για την αποκέντρωση του κράτους και τη διαμόρφωση ενός άλλου τρόπου άσκησης εξουσίας.