Μπορεί ο σάλος γύρω από τις προωθούμενες αλλαγές στον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, να ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες, μετά την διαρροή της απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικών διατάξεων, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση όμως ήξεραν από καιρό ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα άλλαζε τον νόμο. Σχετικές συζητήσεις μάλιστα είχαν γίνει πριν από ενάμιση περίπου μήνα αρχικά μεταξύ του υπουργού και του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χαράλαμπο Αθανασίου αντίστοιχα με τους Τάκη Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρη Αναγνωστάκη από τη ΔΗΜΑΡ και κατόπιν, μεταξύ των τριών τελευταίων.

Ο κ.Αθανασίου μάλιστα φέρεται να είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ενόψει της πρωτοβουλίας του να τροποποιήσει τον νόμο Ραγκούση, η ΔΗΜΑΡ, κάθετα αντίθετη σε αυτές, και πιστεύοντας πως η όποια πρωτοβουλία θα έπρεπε να βελτιώνει και όχι να χειροτερεύει το ισχύον πλαίσιο, του είχε αποστείλει κείμενο με τις ενστάσεις και τις «κόκκινες γραμμές» της.

Ειδικά στο θέμα των παιδιών αλλοδαπών, η ΔΗΜΑΡ εκτιμά πως και οι δύο προτεινόμενες εκδοχές είναι αρνητικές. Ως προς την πρώτη που θέτει ως κριτήριο την εκπαιδευτική πορεία του παιδιού, σημειώνεται πως «αναιρείται η δυνατότητα κτήσης της ιθαγένειας κατά την ανηλικιότητα και αποκλείονται από την πρόσβαση στην πολιτογράφηση όσα παιδιά δεν εισάγονται στο πανεπιστήμιο ή δεν ολοκληρώνουν το Λύκειο».

Ως εκ τούτου, θεωρείται από τη ΔΗΜΑΡ, πως «για τα παιδιά των αλλοδαπών ουσιαστικά ο πήχης τίθεται ψηλότερα ακόμα και από τα 9 έτη υποχρεωτικής εκπαίδευσης των ημεδαπών». Ως προς τη δεύτερη εκδοχή, που θέτει ως κριτήριο τη γέννηση ή φοίτηση σε σχολείο στην Ελλάδα, σημειώνεται πως «ο απαιτούμενος νόμιμος χρόνος παραμονής των γονέων στην Ελλάδα ανεβαίνει από τα 5 στα 8 χρόνια για τα παιδιά που γεννιούνται εδώ και η κτήση της ιθαγένειας μεταφέρεται και πάλι στην ενηλικίωση», με τις προθεσμίες να είναι τόσο μεγάλες που «φτάνουμε στην κτήση ιθαγένειας το παιδιού 26 χρόνια μετά την έλευση του γονιού στη χώρα (18+8)», σενάριο χειρότερο και από το ισχύον πλαίσιο πριν από το 2010.

Ενστάσεις διατυπώνονται και σε άλλα θέματα, με κατακλείδα για τη ΔΗΜΑΡ ότι «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι συμβατό με τα κατά μέσο όρο ισχύοντα στον Ευρωπαϊκό Νότο και «η προτεινόμενη αναθεώρηση αποκαλύπτει τάση ακύρωσης του ίδιου του πνεύματος της προηγούμενης μεταρρύθμισης, ακόμα και σε ζητήματα όπως η διαφάνεια και η αιτιολόγηση των αποφάσεων», ενώ εκπέμπει «μήνυμα απομονωτισμού και περιχαράκωσης», ιδιαίτερα αρνητικό σε περίοδο αυξημένης έντασης του ξενοφοβικού κλίματος και ανόδου του ρατσιστικού λόγου και της βίας με ρατσιστικό κίνητρο.

Τέλος, η ΔΗΜΑΡ επιμένει σε:
• Σαφή διάκριση μεταξύ ιθαγένειας και προβλημάτων παράτυπης μετανάστευσης και ασφάλειας
• Ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση των θετικών στοιχείων του νόμου (χρονική και λειτουργική επάρκεια των αρμόδιων επιτροπών, διαφάνεια, αιτιολογημένες αποφάσεις)
• Έμφαση στη σημασία μιας συγκροτημένης και συντεταγμένης πολιτικής πολιτογράφησης για την προάσπιση της κοινωνικής ασφάλειας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκφράζει και σήμερα τη ΔΗΜΑΡ.

via Real.gr – Επικαιρότητα – Όλες οι ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ στις αλλαγές για την ιθαγένεια.