του Κωνσταντίνου Ζούλα

Εικόνα αποσύνθεσης εκπέμπουν οι βουλευτές και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Οι κ. Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Βασ. Οικονόμου και Ανδρ. Παπαδόπουλος προειδοποιούν πλέον ανοιχτά τον κ. Φώτη Κουβέλη ότι δεν προτίθενται να παραστούν στο έκτακτο συνέδριο που δρομολογεί, αν ο ίδιος δεν αναλάβει τις ευθύνες του για την εκλογική συντριβή της ΔΗΜΑΡ, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα αλλάξει άρδην την πολιτική γραμμή του κόμματος. Με απλά λόγια, του ζητούν να αρχίσει εδώ και τώρα έναν άνευ όρων διάλογο και με το ΠΑΣΟΚ και με το «Ποτάμι» για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς.
Στον αντίποδα, δημιουργήθηκε χθες μια νέα ενδοκομματική κίνηση που ερμηνεύτηκε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη «λογική» μιας μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και συγκεκριμένα οι κ. Γ. Πανούσης, Δ. Αναγνωστόπουλος, Νίκη Φούντα, Θ. Ψύρας και Γ. Κυρίτσης συνυπέγραψαν κείμενο με τίτλο «Για το νέο ξεκίνημα» και, μιλώντας για την ανάγκη μιας «κεντροαριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής συμμαχίας», φωτογράφισαν μια μελλοντική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όμως οι πέντε βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι θα κινηθούν στο εξής αυτόνομα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Γ. Πανούσης, που φέρεται να «ηγείται» της εν λόγω κίνησης, στη συνάντηση που είχε προχθές με τον κ. Κουβέλη του ζήτησε να δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο λόγος που το έκανε ήταν γιατί έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται σενάρια στήριξης μιας υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη εκ μέρους της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και ο κ. Πανούσης του κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να τη θεωρεί δεδομένη, αν οι βουλευτές εκτιμήσουν ότι βάζει το προσωπικό του μέλλον πάνω από την επιβίωση της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Πανούσης εισηγήθηκε επίσης την προς τα αριστερά αναδιαμόρφωση της στρατηγικής του κόμματος με μια νέα ηγεσία, καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέει, «είναι αδιανόητο να μην έχει αναλάβει μέχρι σήμερα κανείς την ευθύνη της συντριβής».

Παράλληλα ωστόσο, χθες ο κ. Ψαριανός κατ’ ουσίαν προειδοποίησε ότι η μέχρι τώρα μειοψηφική πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ «είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες» και αποκάλυψε ότι είχε ήδη προτείνει στον κ. Σπ. Λυκούδη να ηγηθεί της τάσης που αποκλείει κάθε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Ψαριανός επετέθη για ακόμη μία φορά στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «είδαν φως και μπήκαν στη ΔΗΜΑΡ» κατονομάζοντας μεταξύ άλλων τους κ. Ν. Μπίστη, Μαρ. Κοππά, Χ. Καστανίδη, Π. Μπεγλίτη και τον κ. Χρ. Μαχαίρα. «Ανέλαβα την εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ σε μια δύσκολη περίοδο και δεν είδα κανένα “φως”, γιατί ο ίδιος ο κ. Ψαριανός είχε φροντίσει να σπάσει τις λάμπες», ανταπάντησε ο κ. Μαχαίρας και το σίριαλ συνεχίζεται σήμερα…

Via : www.kathimerini.gr