Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ, μεγέθους περίπου όσο η Κρήτη, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική.

Πρόκειται για το ρήγμα στον παγετώνα Larsen C, το οποίο οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επισταμένα «να κρέμεται από μια κλωστή», όπως είπε ο Άντριαν Λάκμαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Swansea.

Το τεράστιο μπλοκ πάγου υπολογίζεται ότι καλύπτει έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το ρήγμα άρχισε να προκαλεί το ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον από το 2014 όταν και άρχισε να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Παρότι το παγόβουνο που σχηματίστηκε δεν θα είναι το μεγαλύτερο στα καταγεγραμμένα αρχεία -ο τίτλος ανήκει στο B-15- προβλέπεται ότι θα μπει στην δεκάδα.

Ένας αισθητήρας υπέρυθρης ακτινοβολίας στο δορυφορικό δορυφόρο «Aqua» της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας κατέγραψε νερό στη ρωγμή που σχηματίστηκε.

«Η ρωγμή ήταν ελάχιστα εμφανής τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρη σε όλο το μήκος της», εξήγησε ο Άντριαν Λάκμαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Swansea και επικεφαλής του προγράμματος Midas, που έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση των εξελίξεων στον Larsen C.

Το παγόβουνο σύμφωνα με τους εκτιμήσεις δεν θα κινηθεί πολύ μακριά και πολύ γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει όμως να παρακολουθείται. Τα ρεύματα και οι άνεμοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον ωθήσουν βόρεια της Ανταρκτικής προκαλώντας κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Via : www.efsyn.gr