Συμφωνία εκκένωσης της Ράκα ανακοίνωσε ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Όλοι οι τζιχαντιστές που έχουν απομείνει στην πόλη αναμένεται ότι θα αναχωρήσουν έως το βράδυ του Σαββάτου, παίρνοντας μαζί τους πολίτες, ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σύμφωνα με τον Ομάρ Αλούς, που είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκας, οι τζιχαντιστές θα πάρουν μαζί τους 400 αμάχους που τους κρατούν ομήρους στο νοσοκομείο της πόλης.

Αποκλεισμένοι

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός των Κούρδων και Αράβων μαχητών, μπήκαν στη Ράκα τον Ιούνιο, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού και έχουν καταφέρει να καταλάβουν σχεδόν το 90% της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τους θύλακες όπου είναι αποκλεισμένοι οι τζιχαντιστές και να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στην πόλη λόγω των μαχών. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν μεταξύ του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκα (μια τοπική διοίκηση που συνδέεται με τις SDF) και αρχηγών των τοπικών φυλών.

Πέρασε στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης η Μαγιαντίν

Νωρίτερα, δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της ανακατέλαβαν την πόλη Μαγιαντίν (ανατολική Συρία) από το ΙΚ, δήλωσε συριακή στρατιωτική πηγή.

Η Μαγιαντίν, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, είχε γίνει κύρια βάση των μαχητών του ΙΚ κατά την εκδίωξή τους από τη Ράκα.

Δαμασκός κατά Άγκυρας

Στο μεταξύ, η Δαμασκός ζήτησε το Σάββατο την «άμεση αποχώρηση» των τουρκικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Συρία.

Μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Sana, χαρακτήρισε «επίθεση» την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μια «ζώνη αποκλιμάκωσης».

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ενεργεί με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάιο στις διεθνείς συνομιλίες που έγιναν στην Αστάνα του Καζακστάν μεταξύ των υποστηρικτών των εμπόλεμων πλευρών.

Via : www.efsyn.gr