Σε μίνι ανασχηματισμό, με διορθωτικές αλλαγές και μερικές εκπλήξεις, προχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και αξιοποιώντας περαιτέρω ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του -τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει ως «άσο» έναν μεγάλο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας απλώς τις «ορφανές» θέσεις μετά από τις αποχωρήσεις των Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ράνιας Αντωνοπούλου αλλά και του Κώστα Ζουράρι.

Οι επιλογές του δείχνουν για άλλη μια φορά το πολιτικό «μείγμα» το οποίο επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση, δηλαδή τη συμμετοχή βετεράνων του χώρου αλλά και νέων, φρέσκων προσώπων.

Το υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, που παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ένας πολιτικός γνωστός για το χαμηλών τόνων και σοβαρό προφίλ που διατηρεί.

Η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη πιθανώς να σηματοδοτεί ένα «άνοιγμα» του πρωθυπουργού στην Κεντροαριστερά -μια κίνηση που μπορεί να αποδειχτεί σημαντική μέσα στους επόμενους μήνες.

Η επιλογή αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια από την αντιπολίτευση, τόσο για την είσοδο του κ. Κουβέλη στην κυβέρνηση όσο και την τοποθέτησή του στο υπουργείο Άμυνας, στο οποίο παραμένει υπουργός ο Πάνος Καμμένος.

Σχολιάστηκε, ωστόσο, και η απόφαση του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει τον Κώστα Ζουράρι, προερχόμενο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με την Μερόπη Τζούφη. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπουργοποίησε κάποιον άλλο βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. για το υπουργείο Παιδείας αλλά προτίμησε μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Φώτη Κουβέλη, Κωνσταντίνο Στρατή και Νάσο Ηλιόπουλο.

Υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Μουζάλα. 

Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Φώτης Κουβέλης ενώ υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος. 

Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει η Μερόπη Τζούφη, οι αρμοδιότητες της οποίας θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες. Ο Κώστας Ζουράρις είχε παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση.

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο κ. Κωνσταντίνος Στρατής. Στη θέση του υπουργού παραμένει η Λυδία Κονιόρδου.

«Οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες ενώ καμία άλλη αλλαγή δεν επέρχεται στο Κυβερνητικό σχήμα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

H ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στις 12:30 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία των Προκόπη Παυλόπουλου και Αλέξη Τσίπρα.

Πώς σχολίασαν τον ανασχηματισμό τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με δηκτικές ανακοινώσεις σχολίασαν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με ανθρώπους που έρχονται από το προχθές ο κ. Τσίπρας προχώρησε στον τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του» είπε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, και συμπλήρωσε: «Αν μην τι άλλο, o κ. Τσίπρας με τις επιλογές του διασκεδάζει τουλάχιστον τους πολίτες για να ξεχνούν πρόσκαιρα την καταστροφική πολιτική του. Τον ευχαριστούμε. Ειδικά για τον κ. Κουβέλη ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Με τη σειρά του, το ΠΑΣΟΚ σχολίασε λακωνικά: «Ο ανασχηματισμός της επιδότησης ενοικίου, οδηγεί σε εικόνα αποδρομής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Συγχαρητήρια στον νέο υφιστάμενο του Καμμένου, τον κ. Φώτη Κουβέλη».

«Η ηθική μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο απ’ το αν κάποιοι υπουργοί της απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια, αλλά κυρίως από την πολιτική που αυτή υλοποιεί υπηρετώντας συνολικά την κοινωνική τάξη των προνομιούχων, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού», σχολιάζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, και συμπληρώνει:
«Αυτό κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αυτό θα συνεχίσει να κάνει πιο εντατικά και μετά τον “εξ ανάγκης” ανασχηματισμό»,

Το Ποτάμι έκανε λόγο για «εφεδρείες» των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: «Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν εφεδρείες. Με τον κ.Κουβέλη αναπληρωτή του κ. Καμμένου, η κυβέρνηση της ιδεοληπτικής αριστεράς και της ψεκασμένης δεξιάς, αποκτά νέα δυναμική».

Για «ανασχηματισμό αδιεξόδου» μίλησε με τη σειρά της η Ένωση Κεντρώων. «Ανασχηματισμός αδιεξόδου, χωρίς προοπτική για τη χώρα. Πιθανότατα και ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν από τις επικείμενες εκλογές» αναφέρει το κόμμα.

Via : www.cnn.gr