Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον δημόσιο τομέα από την αρχή του επόμενου έτους. Προωθούνται καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών και αλλαγή του πλαισίου για μετατάξεις και αποσπάσεις.

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ήδη έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με το «Έθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης έχει αποστείλει οδηγίες προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων για την διαμόρφωση των νέων οργανισμών στα υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους εποπτευόμενους φορείς.

Το υπουργείο θέλει να έχει πλήρη εικόνα για το πλεονάζον προσωπικό και των δομών που έχουν κενά, προκειμένου από τις αρχές του 2017 να ξεκινήσει η εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας.

Στόχος είναι να αρχίσουν να αλλάζουν όλα από 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016.

Τα νέα οργανογράμματα θα επιφέρουν μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Ο περιορισμός των δομών θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις αλλά με αποσπάσεις και μετατάξεις μέσω προκήρυξης των κενών θέσεων και εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων που θα μοριοδοτηθούν.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχρεωτικές μετακινήσεις για την κάλυψη των κενών. Ακόμη κι αν διαπιστωθεί πλεονάζον προσωπικό, θα δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και στη συνέχεια μετακίνησης μέσα στα όρια του δήμου που εργάζεται ο υπάλληλος.

Παράλληλα το υπουργείο προετοιμάζει αλλαγές με συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου για την διευκόλυνση της κινητικότητας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία επιτελικών δομών στα υπουργεία και η μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση πολιτών σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Η επιστολή Βερναρδάκη

Σύμφωνα με την επιστολή του αν. υπουργού Διοικητητικής Ανασυγκρότησης προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, που δημοσιεύει η εφημερίδα, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα περιλαμβάνουν έξι βήματα:

– Πλήρη καταγραφή των υπηρεσιών, των και του έργου που αποδίδουν.

– Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και νομικών προσώπων ύστερα από αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, χωρίς απολύσεις προσωπικού.

– Προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βερναρδάκης πρέπει να υπάρχει τέτοια διάταξη των δημόσιων υπηρεσιών ώστε αφενός να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον μέσα από τη λειτουργία των δημόσιων δομών και αφετέρου να παρακολουθούνται οι ιδιώτες που συμβάλλονται με το Δημόσιο στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο

– Τέλος στη σύσταση νέων ειδικών γραμματειών και ΝΠΔΔ που, όπως τονίζει, “αποκολλούν τμήματα της διοικητικής ύλης από το στενό πυρήνα του Δημοσίου”.

Επιτελικό κράτος – αποκέντρωση υπηρεσιών: Σύσταση δομής σχεδιασμού παρακολούθησης και διαμόρφωσης πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε κάθε υπουργείο προκειμένου να παραμείνουν οι επιτελικές αρμοδιότητες στα υπουργεία.

-Μία διοικητική δομή σε κάθε υπουργείο – αναβάθμιση των τεχνολογιών πληροφορικής: Προτείνεται η αναβάθμισης της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης σε κάθε υπουργείο όπου θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες οικονομικών θεμάτων αλλά και της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Παράλληλα σχεδιάζεται η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών μητρώων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Via : www.euro2day.gr