ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Το κτίριο στην Πατησίων 61 όπου έζησε ως έφηβη η Μαρία Κάλλας.

ΟΠΕΡΑ. Μια ευχάριστη είδηση που φέρνει ελπίδες για έναν «πολιτιστικό αγώνα» που ξεκίνησε πριν από δεκαεπτά χρόνια και συνεχίζεται έως σήμερα, παρά τις αντιξοότητες, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Βάσω Παπαντωνίου, πρόεδρος της Εταιρείας για το Κτίριο της Οπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». «Αν και τα σχέδια για τη νέα Οπερα που δημιουργείται στον Ιππόδρομο δεν συμπεριλαμβάνει τελικώς τις προσπάθειες της Εταιρείας να στεγαστεί εκεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, παρόλα αυτά και μετά από πολλές περιπέτειες ο δήμος Αθηναίων και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο έχουν συμφωνήσει να παραχωρηθεί το ιστορικό κτίριο στην Πατησίων (απέναντι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) όπου έζησε ως έφηβη η Μαρία Κάλλας προς ανάπλαση και στέγαση της Ακαδημίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Βάσω Παπαντωνίου.

Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου και την ανακοίνωση για την ίδρυση της Ακαδημίας την οποία θα υποστηρίξει η Εθνική Λυρική Σκηνή, σύμφωνα με δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μύρωνα Μιχαηλίδη (παρών στην συνέντευξη Τύπου) ήταν η παρουσίαση των Πρακτικών του διήμερου Διεθνούς Συμποσίου για την Οπερα που διοργάνωσε η Εταιρεία για το Κτίριο της Οπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» τον Μάιο του 2010 («Στη Δίνη της Τέχνης: Οπερα-Τάσεις και Ανατροπές»).

Τα Πρακτικά εκδόθηκαν σε ένα τρίγλωσσο τόμο και περιλαμβάνουν τις εισηγήσεις των πιο σημαντικών εκπροσώπων, Ελλήνων και ξένων, από τον χώρο της όπερας (κεντρική διάθεση: εκδόσεις Νεφέλη).

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου συζητήθηκαν θέματα για το παρόν και το μέλλον της όπερας όπως «Τα όρια ανανέωσης και αποδόμησης στην όπερα», «Ο σκηνοθέτης: ερμηνευτής η δημιουργός;», «Οι υπερπαραγωγές και τα όριά τους», «Σύγχρονη και «εκσυγχρονισμένη» παράσταση», «Κατεύθυνση σπουδών ενός νέου καλλιτέχνη που προσεγγίζει τον χώρο της όπερας», «Η τέχνη: χώρος συντριβής η χώρος έπαρσης;» κ.ά.

«Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έγνοιας για το πού πηγαίνει σήμερα η λυρική τέχνη, ένα πόνημα αγάπης και προβληματισμού» τόνισε η Βάσω Παπαντωνίου η οποία μίλησε για την προσωπική της εμπλοκή στον αγώνα να αποκτήσει η Ελλάδα μια Ακαδημία Λυρικής Τέχνης που θα φέρει το όνομα της Μαρία Κάλλας. «Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας χώρος μαθητείας ως προσφορά στους καλλιτέχνες που θα σπουδάσουν εκεί και οι οποίοι θα επιλεγούν για το εξαιρετικό τους ταλέντο».

Via : www.kathimerini.gr