petrelaio-thermansis-syskepsi-ypeka-aithalomixli-94077

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αντικείμενο την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αιθαλομίχληαπό την καύση βιομάζας στα αστικά κέντρα της χώρας.

Στη συνάντηση συμμετείχε εκτός του ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο Υγείας δια της υφυπουργού κας Φωτεινής Σκοπούλη η οποία έθεσε θέμα μείωσης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικοί επιστήμονες, μετεωρολόγοι και άλλοι φορείς.

Η κα. Σκοπούλη επεσήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου καθώς το ζήτημα αφορά τη δημόσια Υγεία γενικότερα. Η υφυπουργός Υγείας όπως η ίδια είχε δηλώσει έκανε εισήγηση στα αρμόδια υπουργεία ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου και να μην καταφεύγουν στα τζάκια και τις ξυλόσομπες οι Αθηναίοι και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ έκανε λόγο για κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” για επιδότηση ενεργειακών τζακιών κλπ, ωστόσο τέτοια μέτρα δεν δίνουν άμεση λύση σε ένα επείγον πρόβλημα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτίμησαν τα ευρήματα και συζήτησαν πως θα υπάρξει συντονισμός ενεργειών, ενώ έκριναν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση συναγερμού για τα τζάκια, ωστόσο συμφώνησαν πως πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση της καύσης των ξύλων.

Εντωμεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου 2013 παρατηρήθηκε νέφος αιθαλομίχλης ειδικά στα βόρεια και ανατολικά προάστια όπου καταγράφηκε μεγάλη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία μας η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ παρ αυτά μέτρα δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει στις προειδοποιήσεις του: “Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του.

Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσαν και οι βενζινοπώλες που ζητούν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Via : www.econews.gr