4-5-2--8-thumb-medium

της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Μετά το ναυάγιο της συνάντησης με την τρόικα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι την επιστροφή των δανειστών στις αρχές Απριλίου, να λύσει μία σειρά από πολιτικά προβλήματα, ενώ στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αναταραχή μετά την ψήφο του γραμματέα Μανώλη Κεφαλογιάννη κατά της άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Ενεργοποίηση ρήτρας

Εγκλωβισμένος ανάμεσα στις δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα και στις δηλώσεις του πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει, όταν επιστρέψει η τρόικα, και το θέμα ενεργοποίησης της ρήτρας για αυτόματη επιβολή νέων μέτρων, ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις, εφ’ όσον δεν ανατραπεί η μέχρι στιγμής πορεία των εσόδων.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λύσει πολιτικά το θέμα των δύο απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου τομέα. Θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιμείνει στη γραμμή των μη απολύσεων ή εάν θα πάρει το πολιτικό κόστος -με αναμενόμενες τις αντιδράσεις και των δύο κυβερνητικών εταίρων- να μιλήσει ανοιχτά για οριστικές απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, ανοιχτό είναι το εάν θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα, όπως έχουν ζητήσει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Με δεδομένο το αδιέξοδο της κατάστασης, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έχουν αρχίσει από τώρα να εξετάζουν σενάρια για κάλπες στην πρώτη θετική ευκαιρία (σε περίπτωση ενός νέου κουρέματος μετά το φθινόπωρο) ή για να αποφευχθεί η αναμενόμενη ελεύθερη πτώση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές (οι οποίες έχουν οριστεί για τον Μάιο του 2014). Τον προβληματισμό εντείνουν στοιχεία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως το βαρόμετρο της Public Issue για τον Σκάι, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης.

Παράλληλα η Ν.Δ. έχει στα δεξιά της τη δημοσκοπική «απειλή» της Χρυσής Αυγής, την οποία αντιμετωπίζει με τη λογική του «κλεισίματος του ματιού», αποφεύγοντας την καταδίκη ακροδεξιών φαινομένων και υιοθετώντας πολιτικές απευθυνόμενες στο πιο συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων.

Φιλοναζισμός

Η σιωπή της επίσημης Ν.Δ. για τις καταγγελίες περί φιλοναζισμού, του συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου, Γ. Κωτούλα, έγινε θέμα τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία δίνει ιδιαίτερο επικοινωνιακό βάρος η Συγγρού, ενώ δυσαρέσκεια σε βουλευτές προκάλεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, όταν ψήφισε κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη. Ο γραμματέας της Ν.Δ. παραμένει στη θέση του μέχρι στιγμής, αν και είναι βέβαιο ότι θα αντικατασταθεί τον Ιούνιο στο συνέδριο του κόμματος, οπότε και λήγει η θητεία του, με το μέγαρο Μαξίμου να αφήνει να διαρρεύσει απλά ενόχληση και γαλάζια στελέχη να αναρωτιούνται προς τα πού στρέφεται το κόμμα.

Via : www.enet.gr