Πριν από εννέα χρόνια,  τρεις γυναίκες άφησαν το βαμβάκι και στράφηκαν στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ρίγανη, λεβάντα, χαμομήλι, τσάι του βουνού.

Η ιδέα ήταν της γεωπόνου Ελένης Μυρωνίδου  που  έκανε σεμινάρια εκείνη την εποχή στους αγρότες της περιοχής.  Με την δική της βοήθεια  και  δύο ακόμη γεωπόνων,  οι αγρότισσες ίδρυσαν μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την ονομασία  «Μυρεψός».

Η  «Μυρεψός» δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 με σκοπό την πιλοτική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε περιοχές του Κιλκίς όπου επικρατούν διάφορες εδαφοκλιματικές συνθήκες, ο προσδιορισμός της προσαρμοστικότητας των ειδών μέσω πειραματικών σχεδιασμών καθώς και ο προσδιορισμός ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των αιθερίων ελαίων.

Σήμερα, βλέπουν τους κόπους τους να έχουν ευδοκιμήσει. Η «Μυρεψός» αποτελείται από 70 μέλη, αγρότες καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και γεωπόνους ενώ κάποια μέλη ίδρυσαν και δεύτερη εταιρεία την  «Μυρεψός ΙΚΕ»,  για να   τυποποιεί τα αρωματικά φυτά, η παραγωγή των οποίων συνεχώς αυξάνεται.

Via : www.enallaktikos.gr