Εκτός φυλακής αναμένεται να βρεθεί η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου αφού κατέβαλε την εγγύηση των 150.000 ευρώ. Η Κάρμε Φορκαντέλ, αλλά και ο Κάρλες Πουτζντεμόν προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΕΔΑΔ επιβεβαίωσε την είδηση τονίζοντας ότι η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου έχει καταθέσει προσφυγή ήδη από τις 18 Οκτωβρίου, πριν, δηλαδή, την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

«Το δικαστήριο επιβεβαιώνει πως έχουν κατατεθεί τέσσερις καταλανικές προσφυγές», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΔΑΔ στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του  ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE. Την προσφυγή υπογράφει και ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Στην υπόθεση «Φορκαντέλ και άλλοι εναντίον της Ισπανίας», «η Κάρμε Φορκαντέλ και άλλοι 76 προσφεύγοντες, βουλευτές του κοινοβουλίου της Καταλονίας, διαμαρτύρονται επειδή τους απαγορεύθηκε από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να συνεδριάσουν σε ολομέλεια για την ανακήρυξη ανεξαρτησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΔΑΔ.

Η εξέταση των προσφυγών βρίσκεται στο προκαταρκτικό στάδιο, πρόσθεσε το δικαστήριο.

Την ίδια στιγμή η Κάρμε Φορκαντέλ αναμένεται να βρεθεί εκτός φυλακής , όπου πέρασε τη νύχτα έπειτα από την απόφαση για προφυλάκισή της, καθώς κατέβαλε την εγγύηση 150.000 ευρώ που είχε οριστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

«Καταβλήθηκε η εγγύηση της Φορκαντέλ, μένει να δοθεί η εντολή του δικαστή για την απελευθέρωσή της», εξήγησε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου πέρασε τη χθεσινή νύκτα σε μια φυλακή κοντά στη Μαδρίτη, όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

«Έφτασε μετά τα μεσάνυκτα στη Μαδρίτη 1», τη γυναικεία πτέρυγα του σωφρονιστικού ιδρύματος της Αλκάλα Μέκο κοντά στην ισπανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η διοίκησή του.

Οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με τους τέσσερις εξ αυτών να καλούνται να καταβάλουν εγγύηση 25.000 ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), έχει ανακοινώσει ότι «θα πληρώσει τις εγγυήσεις των μελών του κοινοβουλίου» της Καταλονίας και έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των χρημάτων

Via :  www.efsyn.gr