Αν και μικρή χώρα, το Λουξεμβούργο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτό φάνηκε, για μία ακόμη φορά, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπετέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα πλαίσια της διαβούλευσης για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανταλάσσουν απόψεις με τους ευρωβουλευτές. Πρόσφατα επισκέφθηκε στο Στρασβούργο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται το φθινόπωρο ενώ αυτή τη φορά βρέθηκε στο βήμα ο Ξαβιέ Μπετέλ. Μικρή, αλλά ιδρυτική χώρα της πάλαι ποτέ ΕΟΚ, το Λουξεμβούργο θεωρείται «ειλικρινής διαμεσολαβητής» στα ετερόκλητα συμφέροντα της ευρωπαϊκής σκακιέρας. Είναι όμως και θαρραλέος «παίκτης» στις νέες προκλήσεις. Το απέδειξε ο Ξαβιέ Μπετέλ μιλώντας στο Στρασβούργο, όχι για να ζητήσει μία αμυντική στρατηγική περιχαράκωσης στα σύνορα του μικρού Λουξεμβούργου, αλλά για να στηρίξει μία πολιτική ανοιχτών συνόρων στο εμπόριο- και όχι μόνο.

«Χαιρετίζω την προσπάθεια της Κομισιόν και ιδιαίτερα της Επιτρόπου Μάλστρεμ να διασφαλίσουν ένα ελεύθερο εμπόριο, χωρίς σύνορα, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» επισημαίνει ο Ξαβιέ Μπετέλ. «Οι πολίτες θέλουν να έχουν μερίδιο στην ανάπτυξη, στην ευημερία. Η διεθνής οικονομική συγκυρία φαίνεται θετική, όλα τα κράτη-μέλη καταγράφουν θετικούς δείκτες ανάπτυξης, ήρθε λοιπόν η ώρα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας». Σχεδόν αλλόκοτη φαντάζει η αυθόρμητη σύγκριση του μικρού Λουξεμβούργου που ανοίγει τα σύνορά του στο ελεύθερο εμπόριο με τις παντοδύναμες ΗΠΑ που τα κλείνουν, καταφεύγοντας σε προστατευτικούς δασμούς.

Το «αγκάθι» της φορολογικής πολιτικής

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων ζητεί από το Βερολίνο να δεχθεί τις προτάσεις Μακρόν

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων ζητεί από το Βερολίνο να δεχθεί τις προτάσεις Μακρόν

Αλλά ο Χαβιέ Μπετέλ δεν περιορίζεται σε αυτό. Στηρίζει και τις πρωτοβουλίες για την «ενιαία ψηφιακή αγορά» στην Ευρώπη, αφήνοντας ωστόσο διακριτικές αιχμές κατά των τελευταίων «προσωρινών προτάσεων» της Κομισιόν για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων του κλάδου. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μία ενιαία ψηφιακή αγορά στην Ευρώπη. Θα αποτελούσε έλλειψη συνέπειας εάν επιδιώκαμε την ενιαία φορολόγηση, σε επίπεδο ΦΠΑ, για όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου, χωρίς καν να διαθέτουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Ας αποφύγουμε ενδιάμεσες, προσωρινές λύσεις, οι οποίες μόνο αναβλητικότητα σημαίνουν για τις μεσοπρόθεσμες αποφάσεις που υποτίθεται ότι επιδιώκουμε», ανέφερε.

Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε διατελέσει και ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο ίδιο πόστο παλαιότερα και ο Λουξεμβούργιος Γκαστόν Τορν, που συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Γεωγραφικά, αλλά και πολιτικά μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, η μικρή αυτή χώρα πάντα αποτελούσε μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας του γαλλογερμανικού άξονα. Σήμερα η θέση της είναι ευαίσθητη, καθώς ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποβάλλει φιλόδοξες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, τις οποίες το Βερολίνο δεν θέλει να αποδεχθεί πλήρως, αλλά ούτε και να απορρίψει ευθαρσώς. Παρέμβαση στη συζήτηση από τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος επίσης κινείται με άνεση ανάμεσα στους βόρειους και τους γαλλόφωνους της Ευρώπης: «Η Γερμανία πρέπει να δεχθεί τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν και της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο κ.Σολτς, πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του κ. Σουλτς και όχι του κ. Σόιμπλε, για να σας το πω με μία πρόταση. Αλλά πρέπει να υπάρξει και αλληλεγγύη του Νότου προς τον Βορρά. Εάν αύριο ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με τον Τραμπ, θα στηρίξουμε τη γερμανική βιομηχανία», λέει ο βέλγος πολιτικός.

Μπετέλ υπέρ «κοινής ευθύνης»

Ιδιαίτερη σχέση με τη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία διατηρεί το μικρό Λουξεμβούργο

Ιδιαίτερη σχέση με τη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία διατηρεί το μικρό Λουξεμβούργο

Παραδοσιακά φιλελεύθερος, ο Ξαβιέ Μπετέλ μίλησε για τις «οικονομικές ανισορροπίες» της ευρωζώνης με διατυπώσεις που θυμίζουν περισσότερο αριστερή ρητορική και είναι ίσως ενδεικτικές για κάποιες «τεκτονικές κινήσεις» στη δημόσια συζήτηση: «Σε μία ενιαία και ανοιχτή ευρωπαϊκή αγορά, και με καθαρά οικονομικούς όρους, το έλλειμμα του ενός είναι το πλεόνασμα του άλλου. Δεν υποστηρίζω την κοινοτικοποίηση του χρέους ή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέω όμως ότι έχω συναίσθηση της ευθύνης για το γενικό καλό στην ενιαία αγορά. Οι μεγάλες ανισορροπίες μεταξύ κρατών-μελών δεν συμβάλουν στη σταθερότητα που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη».

Όσο για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιβεβαίωσε και πάλι την προσδοκία ότι στις επόμενες ευρωεκλογές η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δεν θα εστιάσει τόσο ή μόνο σε οικονομικά ζητήματα, αλλά σε θέματα πολιτικών ελευθεριών και ευρωπαϊκής ταυτότητας. Μιλώντας στο Στρασβούργο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ακολούθησε τη δικη του ατζέντα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται- από τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χρειάζεται διαφάνεια. Θέλω να γνωρίζω ποιούς αλγόριθμους χρησιμοποιούν το Facebook και το Twitter για να προωθούν ή να υποσκελίζουν κάποιες ειδήσεις. Χρειάζεται όμως και πολυφωνία. Για την τηλεόραση, τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο υπάρχουν νόμοι που διασφαλίζουν ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα έχουν δίκαιο μερίδιο χρόνου στον προεκλογικό αγώνα. Γιατί δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη για τα ψηφιακά μέσα;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός πολιτικός.

Γιάννης Παπαδημητρίου     

Via : www.dw.com