Μια επιτροπή υποστήριξης του γάλλου δημοσιογράφου, Λου Μπιρό, ο οποίος κρατείται από τα τέλη Ιουλίου στην Τουρκία ως ύποπτος για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», έπειτα από ένα ρεπορτάζ του για τους Κούρδους της Συρίας, δημιουργήθηκε από τους οικείους του.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν ήδη ενταχθεί στην ομάδα του Facebook «Free Loup Turkey-Comite de soutien a Loup Bureau», την οποία διαχειρίζεται η οικογένειά του. Παράλληλα, μια διακήρυξη στο Ίντερνετ υπέρ της απελευθέρωσής του, η οποία αναρτήθηκε στο change.org από την ίδια ομάδα, είχε συγκεντρώσει έως σήμερα το μεσημέρι 2.600 υπογραφές.

Ο Λου Μπιρό, ανεξάρτητος δημοσιογράφος ο οποίος συνεργαζόταν με τα μέσα ενημέρωσης TV5 Monde, Arte και Slate, συνελήφθη στις 26 Ιουλίου στα σύνορα ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία, αφού είχαν βρεθεί στην κατοχή του φωτογραφίες που τον έδειχναν παρέα με μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας (ένα κίνημα που θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική» οργάνωση).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Μαρτέν Πραντέλ, ανακρίθηκε από έναν δικαστή ο οποίος τον θεώρησε ύποπτο για συμμετοχή σε «μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» παρά τις αρνήσεις του, εξαιτίας αυτού του ρεπορτάζ το οποίο είχε κάνει το 2013. «Ο γιος μου είναι αθώος» και «ελπίζω σε μια σύντομη λύση», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RMC ο πατέρας του ανεξάρτητου δημοσιογράφου, ο Λοΐκ Μπιρό. «Το μόνο που έκανε ήταν ένα ρεπορτάζ με φωτογραφίες, ένα δημόσιο ρεπορτάζ που προβλήθηκε από τη γαλλική τηλεόραση», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Λου Μπιρό «είναι εντελώς απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού μας ανακοινώνουν πως δεν θα μπορεί να κάνει παρά μόνο ένα δεκάλεπτο τηλεφώνημα κάθε δύο εβδομάδες και προφανώς δεν μπορεί να δεχθεί καμιά επίσκεψη». «Είναι τρομακτικό» και «δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται το ηθικό του», δήλωσε ο πατέρας του δημοσιογράφου εκφράζοντας φόβους ότι η κράτηση του γιου του μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.