Ποτέ ξανά: Η Ευρώπη τιμά την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης του Αουσβιτς

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος και ηγέτες χωρών της Ευρώπης θα βρεθούν στις τελετές μνήνης στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς για την 70ή επέτειο απελευθέρωσής του.

Οπως έχουν επισημάνει οι Αρχές, αυτή θα είναι μία από τις τελευταίες τελετές, στις οποίες θα παραστούν επιζώντες από το Αουσβιτς, οι περισσότεροι των οποίων είναι άνω των 90 ετών.

Συνολικά, αναμένεται να παρευρεθούν στο Αουσβιτς περίπου 300 επιζώντες.

Οι φετινές τελετές γίνονται στη σκιά της ουκρανικής κρίσης: Με φόντο την ψυχρότητα στις σχέσεις της Μόσχας με την ΕΕ, και ιδιαίτερα την σκληρότερη στάση ανατολικών χωρών όπως η Πολωνία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι απών παρόλο που η απελευθέρωση του Αουσβιτς έγινε από τον Κόκκινο Στρατό.

Μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν είναι οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Αυστρίας, όπως και ο γάλλος πρόεδρος. Στις τελετές θα υπάρξει πάντως ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβάνοφ.

Η Μόσχα είχε αναφέρει πως ο Πούτιν δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση από την Πολωνία για τις τελετές της Τρίτης. Η Βαρσοβία απάντησε ότι συνήθως δεν στέλνονται επίσημες προσκλήσεις για τις ετήσιες τελετές.

Oι τελετές δεν περιορίζονται στο Άουσβιτς: Το μεσημέρι της Τρίτης, η ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση μνήμης για την απελευθέρωση του Άουσβιτς και τη ναζιστική θηριωδία.

Στην ομιλία του στο Μπούντεσταγκ, ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ δεν επέκρινε μόνο τη γερμανική ευθύνη για την ίδια τη ναζιστική θηριωδία, αλλά και τη διαχείρισή της τα μεταπολεμικά χρόνια.

«Δεν υπάρχει γερμανική ταυτότητα δίχως το Άουσβιτς, ανήκει στην Ιστορία της χώρας μας» είπε ο Γκάουκ. Επιπλέον, «εκ των υστέρων είναι ντροπιαστικό που στη συνέχεια κάναμε τα θύματα επαίτες, που ο πληθυσμός της νεότευκτης γερμανικής Δημοκρατίας έδειξε μικρή συμπόνοια στα θύματα της ναζιστικής βίας» είπε ο Γκάουκ. Η δεύτερη αυτή ενοχή, είπε ο Γκάουκ, είναι διπλή επειδή την μοιράζεται και η παλιά δυτική αλλά και η παλιά ανατολική Γερμανία.

Παράλληλα, στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν μίλησε για πρώτη φορά ανοικτά για τη συνενοχή των Ούγγρων στο Ολοκαύτωμα.

«Αποδειχθήκαμε κενοί αγάπης και αναποφάσιστοι όταν χρειάστηκε να βοηθήσουμε» είπε ο Ορμπάν την Τρίτη σε ομιλία του σε εβραϊκό νεκροταφείο. «Πολλοί Ούγγροι ήταν πρόθυμοι να συμπεριφερθούν επονείδιστα παρά έντιμα» είπε ο ούγγρος πρωθυπουργός.

ΥΠΕΞ: «Οι Έλληνες αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής στους χιλιάδες συμπατριώτες τους, Έλληνες Εβραίους»

Ανακοίνωση για τη σημερινή επέτειο εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων.

«Σήμερα 27 Ιανουαρίου 2015, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η ανθρωπότητα τιμά διεθνώς τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων, αθώων θυμάτων της φρίκης του Ολοκαυτώματος, που εξολοθρεύτηκαν στα κρεματόρια και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Ελλάδα, σήμερα, Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, αντιστέκεται στη λήθη και ενώνει τη φωνή της με τη συνείδηση της ανθρωπότητας, τιμώντας τα εκατομμύρια αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Οι Έλληνες αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής στους χιλιάδες συμπατριώτες τους, Έλληνες Εβραίους, που έπεσαν θύματα της χιτλερικής κτηνωδίας.

Η Ελληνική Πολιτεία αποδίδει τη μέγιστη σημασία στην κατηγορηματική καταδίκη του αντισημιτισμού και της αντιναζιστικής δράσης. Θεωρεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος κατάφωρα αποκρουστική και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι νεοναζιστικά στοιχεία, τα οποία προσπαθούν να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα περιθωριοποιηθούν από την ελληνική κοινωνία, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία αποδοκιμάζει το μίσος, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία.

Η Ελληνική Πολιτεία συνδράμει συστηματικά και ανελλιπώς τις διεθνείς προσπάθειες για το σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού».

Η απελευθέρωση που έδειξε στον κόσμο τη φρίκη

Στο στρατόπεδο του Άουσβιτς μπήκε στις 27 Ιανουαρίου του 1945 το 322 τάγμα πεζικού του Κόκκινου Στρατού, προελαύνοντας από τα ανατολικά. Η ναζιστική διοίκηση είχε προσπαθήσει να «εκκενώσει» το κολαστήριο τις προηγούμενες 10 ημέρες -είτε εκτελώντας τους κρατουμένους είτε βγάζοντάς τους σε πορείες που τους οδήγησαν στον θάνατο.

Η κατάσταση όσων είχαν μείνει πίσω ήταν τέτοια που περίπου οι μισοί από αυτούς πέθαναν παρά την ιατρική φροντίδα που τους παρασχέθηκε μετά την απελευθέρωσή τους.

Via : www.tanea.gr